Kosten aardbevingen Groningen opgelopen tot ruim 1 miljard euro

De kosten van de aardbevingen in Groningen zijn opgelopen tot ruim 1 miljard euro. Dat is veel meer dan oorspronkelijk gedacht. Het gaat om uitgaven aan schadeherstel, het preventief versterken van huizen, compensatie en onderzoek naar de impact van de gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Drie jaar na de zwaarste aardbeving in de provincie Groningen is een begin gemaakt met het verstevigen van kwetsbare huizen.Beeld anp

De nieuwe cijfers staan in de vrijdag verschenen kwartaalrapportage van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. De rekening is nagenoeg volledig betaald door NAM. De grootste kostenpost is het herstel van bevingsschade: 520 miljoen euro. Sinds augustus 2013 zijn er in totaal 74.797 schadeclaims ingediend. Daarvan zijn er 61.531 afgehandeld.

De kosten lopen flink uit de pas bij eerdere inschattingen. Zo werden de uitgaven aan schadeherstel in 2014, toen het eerste compensatieakkoord werd gesloten - het befaamde miljard van oud-commissaris van de koning Max van den Berg - tot en met 2018 geraamd op 250 miljoen euro. Met nog twee jaar te gaan is dat voorziene budget dus al ruimschoots overschreden. Dit is opvallend, aangezien de gaswinning sinds 2013 is gehalveerd en het aantal (zware) aardbevingen in Groningen is afgenomen.

Het aantal schademeldingen blijft echter onverminderd oplopen, dit jaar gemiddeld met bijna vierhonderd per week. Mogelijk is dit te wijten aan de brede maatschappelijke onderkenning en de toegenomen aandacht voor de bevingsproblematiek. De drempel om scheuren te rapporteren lijkt verdwenen. Tegelijkertijd is er sprake van een toename van het aantal schades die volgens de experts niet het gevolg zijn van aardbevingen. Afgelopen kwartaal betrof het ruim duizend gevallen. Het Centrum Veilig Wonen, dat namens NAM schades afhandelt, schrijft de tendens toe aan de verminderde seismische activiteit in de Groningse bodem. De afwijzingen worden door Groningers echter met argusogen bekeken. Veel schademelders vragen een contra-expertise aan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een inwoner van Loppersum plaatst ijzeren pennen in zijn woning na een aardbeving in het noorden van de provincie Groningen.Beeld anp

Op conto van de staat

NAM draait als exploitant van het Groningenveld zonder begrenzing op schade als het gevolg van gaswinning. Twee derde van de rekening komt echter indirect op het conto van de Nederlandse staat, vanwege misgelopen inkomsten uit de Maatschap Groningen. Zo'n 90 procent van de gasbaten uit Groningen vloeit richting de schatkist.

Niet alleen vanwege de nog af te handelen claims zullen de kosten zeker verder oplopen. Zo staat de preventieve versterkingsoperatie, die tot dusver 316 miljoen heeft gekost, nog in de kinderschoenen. Er zijn pas 383 huizen grondig geïnspecteerd en 190 bouwkundig versterkt volgens de geldende normen. Alders wil van huis tot huis laten bekijken welke maatregelen nodig zijn.

Sinds begin dit jaar was het 65 keer nodig een noodmaatregel te treffen. NAM heeft tot dusver 61 huizen opgekocht. Daarvan zijn er twaalf gesloopt. Acht woningen worden gebruikt voor het testen van versterkingstechnieken.

Een scheur in de muur van een woning aan het Kerkepad.Beeld anp

De woningmarkt lijdt ondertussen nog steeds onder de bevingen. Huizen in het risicogebied staan gemiddeld anderhalf jaar te koop, 4,5 maanden langer dan woningen in vergelijkbare (krimp)gebieden. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een tevens vrijdag gepubliceerd onderzoek.

De verkoopprijzen zijn het afgelopen jaar weliswaar ook in het bevingsgebied licht gestegen, maar minder dan elders. Van een massale uittocht is geen sprake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden