Kossmann geeft louter zinnige antwoorden

'Ach ach ja ja, hoe kom ik daar nou aan' stamelt Alfred Kossmann (74) als hij zijn vreugdetranen een beetje heeft weggeslikt....

MICHEL MAAS

Van onze verslaggever

Michel Maas

AMSTERDAM

Kossmann vermant zich. 'Kom, nu moet ik iets verstandigs zeggen.' En zegt vervolgens inderdaad nog bijna louter verstandige dingen, hoezeer de interviewer ook zijn best doet hem tot het tegendeel te verleiden.

'U blijkt dus het beste boek van 1995 te hebben geschreven?'

Kossmann: 'Daar past maar één antwoord op: Er zijn altijd beteren dan ik.'

'Welk boek was uw favoriet?'

Kossmann: 'Dat doet nu niet meer ter zake.'

'Maar u heeft gewonnen, nu maakt het toch niet meer uit? Nu kunt u het toch zeggen?'

Kossmann: 'U bent geen interviewer van Den Haag Vandaag dus ik geef geen antwoord op uw vraag.'

Gelukkig blijft de rol van de televisie woensdagavond tot dit kleine stukje sportjournalistiek beperkt. De stichting Libris Literatuur Prijs heeft er alles aan gedaan om na vorig jaar, toen Philip Feriks er een jolig potje live-tv van had gemaakt, ditmaal serieus over te komen.

Ditmaal wordt er, zonder camera's en zonder quizmaster, alleen gegeten. Net als thuis met de televisie aan, waar het tevoren opgenomen Librisprijsprogramma begint. Het geluid van de televisies staat zacht. Niemand kijkt, niemand luistert. Net als thuis.

De consommé au cerfeuil komt langs als de gesprekken over echtscheidingen gaan, en Tomas Lieske in beeld voorleest met op de achtergrond een watertje met zwanen. De Brut Classico Codorniu is op als, met de asperges en fagot à la Flamande Maartje van Weegen in beeld verschijnt met een kaalgeschoren getatoeëerde en twee vrouwen. Het woord 'leesboek' valt. De rest is onverstaanbaar.

Dan volgen Kossmann voor een volle boekenkast, en Van den Boogaard in een leeg huis. En Bernlef, 'de habitué onder de genomineerden', komt precies tegelijk met het hoofdgerecht (Magret de canard à la rhubarbe et sauce aux airelles), dus dat filmpje is ongezien gepasseerd.

Pas als na de café et friandises Juryvoorzitter J. van Kemenade het spreekgestoelte bestijgt, en begint met te zeggen dat eigenlijk alle zes de genomineerden de prijs hebben verdiend (daarom krijgen de vijf 'verliezers' ook een 'eregeld' van vijfduizend gulden) vallen de gesprekken in de zaal toch even stil.

De jury was niet unaniem. Maar Kossmann wordt het toch, met Huldigingen, 'een boek dat stilistisch en compositorisch van een zeldzame finesse getuigt.'

De eters staan op en kijken verbaasd naar de tafel waar Kossmann omstuwd wordt door fotografen. 'Hij gaat huilen! Alfred huilt'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden