Kosseleck Big Band speelt Beck

Ives Ensemble

Op 2/5 in Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam. muziekgebouw.nl

De Nederlandse componist Piet-Jan van Rossum is een groot bewonderaar van beeldend kunstenaar Giacometti. Het Ives Ensemble vroeg hem dan ook een stuk rond de beeldhouwer te componeren. Dat werd uiteindelijk de vijfdelige Giacometti cyclus voor ensemble en elektronica. Een stuk als een hoorspel waar net zo goed het geluid van een langsrijdende auto of een snorrende poes deel van uitmaken en waar natuurlijk ook Giacometti's muze, zijn vrouw Annette, in rondwaart.

Konrad Kosselick

Op 6 mei in het Bimhuis (Amsterdam).

bimhuis.nl

Vorig jaar bracht de popmusicus Beck zijn album Songreader uit. Tenminste, alleen de bladmuziek zag het levenslicht. De Amerikaanse popartiest liet na de liedjes zelf op te nemen. Hij daagde echter muzikanten wereldwijd uit om zelf hun versies van de liedjes te spelen en te verspreiden. Bandleider Konrad Kosseleck pakte die handschoen op en arrangeerde zijn favorieten van het album voor zijn big band plus speciale gasten. Gastmusici zijn onder anderen zangeres Deborah J. Carter, Marike Jager, gitarist Anne Soldaat en saxofonist Ties Mellema.

Doek festivalg

Op 3/5 en 4/5 in het Bimhuis in Amsterdam. bimhuis.nl

Het DOEK Festival viert een week lang de geïmproviseerde muziek in al zijn vormen. Daarbij spelen muzikanten van over de wereld in (soms nieuwe) combinaties met elkaar. Enige acts: Michael Moore's Monitor Trio, Theo Loevendie, Han Bennink en de Available Jelly Big Band.

meer muziek

pop Het enigmatische electro broer-zus duo The Knife laat 6/5 in Paradiso (Amsterdam) werk horen van zijn nieuwe album Shaking The Habitual Tommy Cash, broertje van, brengt met de band the Def Americans een eerbetoon aan Johnny. 2/5 In het Schaaf City Theater (Leeuwarden) en 3/5 in de Effenaar (Eindhoven) Dit jaar viert het Neurotic Deathfest, het groots opgezette indoor metalfestival, zijn tiende verjaardag. In deze editie worden de oren tot bloedens toe gegeseld door de gitaren van onder andere Carcass, Repulsion, Immolation en Vallenfyre. Van 3 t/m 5/5 in 013 (Tilburg)

De mooi versleten blanke bluesman Seasick Steve laat op 7/5 op in Paradiso (Amsterdam) zijn rudimentaire liedjes horen Omar Rodriguez Lopez, die van the Mars Volta, heeft weer een nieuw bandje opgericht. Bosnian Rainbows speelt 7/5 in Bitterzoet (Amsterdam) Punk en folk van de troubadour die Wembley uitverkoopt. De in Engeland mateloos populaire Frank Turner treedt 8/5 op in de Melkweg (Amsterdam) De IJslandse componist musicus Ólafur Arnalds combineert experimentele en klassieke muziek met pop en rock. 8/5 In de Effenaar (Eindhoven). klassiek Het Nederlands Kamerkorkest plaatst Maria centraal tijdens Tranen van Maria en speelt Pergolesi 's Stabat Mater, Beethovens Grosse Fuge en Miroir de Pein van Hendrik Andriessen. 3/5 in Philharmonie (Haarlem) en 4/5 in Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) De Nederlandse Opera doet een reprise van La Traviata. Verdi's geliefde opera gaat 6/5 in première in Muziektheater (Amsterdam) onder muzikale leiding van Giuliano Carella en in regie van Willy Decker Het Matangi Kwartet speelt onder andere Calliope Tsoupaki's net voltooide compositie Groeibriljant. Het werk bestaat uit zeven delen, die tot nu toe, elk afzonderlijk, door een ander strijkkwartet werden uitgevoerd. Op 8/5 is de compositie voor het eerst in haar geheel te horen in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam).

dance Muziekfreak en topproducer Mark Ronson (Amy Winehouse ) draait de hele nacht back to back plaatjes met superster dj A-Trak vanavond in Paradiso (Amsterdam) Nederlands meeste gerenommeerde electrolabel Rush Hour is uitgenodigd voor Tivoli's Timelab feestje. Op 4/5 draaien Hunee, San Proper en Antal in Tivoli de Helling (Utrecht) Studio 80 organiseert voor de tweede keer een Mazzo party, genoemd naar de legendarische houseclub in Amsterdam. Op 4/5 draaien onder andere de Nederlandse peetvader van Detroit techno Steve Rachmad, Jack de Marseille en Russ Cox Het Paard (Den Haag) organiseert een clubavond met de exotischer varianten van dance. Van cumbia en dancehall naar moombahton en kuduro. Met onder anderen producer Branko van het Portugese Buraka Som Sistema, de Zuid Afrikaanse rapper Spoek Mathambo en rapster Gnucci. 4/5 in Het Paard van Troje (Den Haag). jazz De New Yorkse Kris Davis paart de jazz van Bill Evans aan de avant garde van John Cage. Ze treedt vanavond op met haar Kris Davis Trio in het Bimhuis (Amsterdam)

Multi instrumentalist Courtney Pine die als jazz artiest ook een crossover naar popmuziek heeft gemaakt treedt 2/5 op in North Sea Jazz Club (Amsterdam) Het funkende, swingende geluid van Anton Goudsmits The Ploctones wordt voor de gelegenheid aangevuld met de vocalen van de Zwisterse vocalist Andreas Schaerer. Vanavond in Bird (Rotterdam) en 3/5 in Paradox (Tilburg).

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden