'Kosovo versterkt Turkse zorgen over Cyprus'

De ministers van Buitenlandse Zaken van Griekenland en Turkije, Petros Molyviatis en Abdullah Gül, schuiven vandaag aan bij de onderhandelingsdelegatie van Grieks- en Turks-Cyprioten in het Zwitserse bergdorp Bürgenstock bij Luzern....

De tijd is krap. Per 1 mei wordt Cyprus lid van de Europese Unie. Blijft een oplossing uit, dan wordt alleen het Griekse deel lid. Dat zou ook het Turkse lidmaatschap van de EU bemoeilijken: in december wordt beslist of en wanneer de directe toetredingsonderhandelingen zullen beginnen.

Dat de Turks- en Grieks-Cyprioten naar Zwitserland zijn afgereisd en daar bij de nieuwe stap in het vredesoverleg zullen worden bijgestaan door Griekenland en Turkije, toont aan dat de onderhandelingen muurvast zitten.

Dat de moederlanden vandaag hun ministers van Buitenlandse Zaken inzetten en vanaf volgende week de premiers Kostas Karamanlis en Tayyip Erdogan, betekent dat beide landen er groot belang aan hechten dat aan de slepende kwestie-Cyprus een eind komt. VN-secretaris-generaal Kofi Annan - de geestelijk vader van het vredesplan - komt 29 april eveneens naar Bürgenstock.

Indien het Zwitserse overleg niets oplevert, dan zal Annan de overgebleven knopen doorhakken en op 20 april het resultaat voorleggen aan beide bevolkingsgroepen. In New York zijn de Grieks-Cypriotische president Tassos Papadopoulos en zijn Turks-Cypriotische collega Rauf Denktash akkoord gegaan met een dergelijk volksreferendum.

Zowel Molyviatis als Gül toonde zich gisteren weinig optimistisch over een doorbraak. De eerste repte bij vertrek uit Athene van 'maximalistische eisen' van Turks-Cypriotische zijde.

Gül waarschuwde dat Turkije niet tot elke prijs een akkoord wil. Hij sprak van een reëel gevaar dat etnische conflicten uitbreken, vergelijkbaar met de recente gebeurtenissen in Kosovo. 'Wat daar gebeurt versterkt de Turkse zorgen.'

Ankara wil een uitzonderingspositie voor Cyprus binnen de EU wat betreft het vrije verkeer van personen en het recht op eigendom van onroerend goed. De vrees is dat (rijke) Grieks-Cyprioten het verarmde noorden zullen overstromen en opkopen. Deze zeggen op hun beurt dat zij recht hebben op terugkeer naar Noord-Cyprus, vanwaar ze in 1974 door de Turkse invasie zijn verdreven.

Westerse diplomaten hebben hun zorg geuit over de houding van Papadopoulos. In de Financial Times van gisteren zeggen zij dat deze weinig doet om de bevolking ervan te overtuigen 'ja' te zeggen tegen het plan-Annan. Bovendien hebben leidende figuren uit zijn partij zich uitgesproken tegen een hereniging voordat Cyprus EU-lid wordt.

De gesprekken worden geboycot door Denktash. Hij ziet niets in 'een haastig plan dat zomaar uit de lucht is komen vallen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden