Kosovo haalt militairen weg bij ingenomen grensposten

Kosovo heeft zijn speciale eenheden teruggetrokken van twee omstreden controleposten langs de grens met Servië. De commando's hadden grensposten, die bemand werden door Servische agenten, maandag bij een bliksemoperatie ingenomen.

REUTERSAP en AFP

PRISTINA - Met de terugtrekking komen de Kosovaarse autoriteiten tegemoet aan de eis van de leiding van KFOR, de NAVO-macht die nog steeds over de veiligheid in Kosovo waakt.

De plotselinge operatie leidde tot felle reacties onder de overwegend Servische bevolking in het noorden van Kosovo die zich nog steeds niet heeft neergelegd bij de afscheiding van Kosovo in 2008. Bij de operatie werd een Kosovaarse agent gedood. De Serviërs wierpen her en der barricades op om de Kosovaarse politie-eenheden tegen te houden. Om botsingen tussen etnische groepen te voorkomen blokkeerden pantserwagens een brug in de stad Mitrovica die het Servische deel van het Albanese deel scheidt.

Volgens de commandant van KFOR, generaal-majoor Erhard Bühler, zou er ook op een helikopter van KFOR zijn geschoten. Het is nog onduidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is.

De Kosovaarse regering gaf het groene licht voor de operatie om een importverbod voor Servische goederen af te dwingen. Het verbod is een tegenmaatregel; sinds 2008 weigert Servië goederen toe te laten uit Kosovo, omdat het de onafhankelijkheid van het gebied niet erkent.

De autoriteiten in Pristina ergeren zich er al lang aan dat zij geen enkele greep hebben op de grensovergangen in het noorden, waar ongeveer 60 duizend Serviërs wonen.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden kritiek op de onverwachte operatie van de Kosovaren, maar premier Hashim Thaci van Kosovo verdedigde de actie. 'We kunnen niet onverschillig blijven en eindeloos toestaan dat een deel van ons grondgebied een zwart gat vormt, niet alleen in Kosovo, maar ook in Europa. We kunnen niet voor altijd toestaan dat onze soevereiniteit wordt geschonden.'

Het lijkt erop dat de regering in Pristina nu toch gedeeltelijk haar zin heeft gekregen. Na het vertrek van de speciale eenheden worden de grensovergangen bemand door politieagenten en douaniers die onder het gezag van Pristina vallen. Onder de agenten zijn zowel Serviërs als etnische Albanezen.

De komst van de Kosovaarse agenten stuit echter op verzet van de vertegenwoordiger van de Serviërs, Borko Stefanovic. 'Dit is volstrekt onaanvaardbaar voor ons. We willen dit vreedzaam oplossen en wat van ons is verdedigen', zei hij. Het is dan ook onduidelijk of de Serviërs bereid zullen zijn de wegblokkades op te heffen.

Pristina komt tegemoet aan eisen NAVO en laat grensovergangen met Servië bemannen door politiemensen en douaniers.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden