NIEUWSKOSOVOTRIBUNAAL

Kosovaarse president Thaçi aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in strijd tegen Servië

President Hashim Thaçi van Kosovo is woensdag aangeklaagd door de speciale aanklager van het Kosovotribunaal wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Servië.

Bert Lanting
President Hashim Thaçi  van Kosovo bij zijn installatie als staatshoofd in april 2016. Beeld EPA
President Hashim Thaçi van Kosovo bij zijn installatie als staatshoofd in april 2016.Beeld EPA

Samen met Thaçi werden nog negen mensen aangeklaagd, onder wie de Kosovaarse politicus Kadri Veseli. Zij zouden schuldig zijn aan bijna honderd moorden. Ook worden zijn verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van tegenstanders, illegale detentie, marteling en andere wreedheden.

Thaçi was destijds commandant van het Kosovaarse bevrijdingsleger UÇK, dat in 1998 en 1999 een guerrillaoorlog voerde tegen het Joegoslavische leger. Kosovo was toen nog een provincie van Servië, maar wilde zich losmaken wegens de onderdrukking van de overwegend Albanese bevolking door de Serviërs.

De aanklachten tegen Thaçi en zijn voormalige kameraden van het UÇK moeten nog worden bevestigd door een voor-onderzoeksrechter van de speciale rechtbank die twee jaar geleden werd opgericht in Den Haag. De speciaal aanklager zei dat hij besloten had de aanklachten toch al in te dienen, omdat Thaçi en Veseli in het verleden op allerlei manieren hadden geprobeerd het werk van het tribunaal te saboteren.

Onderzoekers van de Raad van Europa en de Europese Unie beschuldigden UÇK-commandanten bijna tien jaar geleden al van een strafcampagne tegen Serviërs, Roma en andere etnische groepen. Zij zouden ook honderden Serviërs hebben ontvoerd en vervolgens vermoord om hun organen door te verkopen. Maar het is niet duidelijk of die beschuldiging ook deel uitmaakt van de aanklachten.

Bemiddeling Trump

Thaçi heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Op het moment dat de speciale aanklager de aanklachten tegen hem bekend maakte, was de Kosovaarse president op weg naar Washington. Daar zou hij een ontmoeting hebben met de Servische president Aleksandar Vučić op het Witte Huis. President Trump hoopt dat het overleg een doorbraak zal opleveren. Servië heeft steeds geweigerd de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen nadat de voormalige provincie zich met steun van luchtbombardementen van de NAVO had weten los te maken van het land.

Naar verluidt zou de regering-Trump plannen hebben voor een landruil tussen de twee landen, waarbij ze omstreden gebieden uitwisselen. Maar sommigen vrezen dat de Amerikanen daarmee een doos van Pandora zullen openen, aangezien dergelijke deals toch gepaard zullen gaan met de gedwongen verhuizing van etnische groepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden