kort

Heeft de burgemeester van Rotterdam inmiddels ook buitenlandse waarnemers uitgenodigd om in Rotterdam toezicht te komen houden op het hertellen van de stemmen (Binnenland, 10 maart)?...

Antoon van der PijllRosmalen Pieter MarkusGeldrop Peer de RijkAmsterdam Michiel Broos en Heemskerk

Antoon van der Pijll, Rosmalen

Psychiatrische stoornis
De Irakees die twee van zijn kinderen vermoordde, had twee ‘redenen’ voor eerwraak: zijn vrouw wilde scheiden en zijn dochter beschuldigde hem van incest. Dit had voorkomen moeten worden door opsluiting in een psychiatrisch ziekenhuis (Voorpagina, 11 maart).

Dit is een oneigenlijk middel. Mogelijk was de man gestoord, maar noch eerverlies, noch de neiging tot eerwraak is een psychiatrische stoornis. Bovendien heeft hij getracht een huurmoordenaar in te schakelen, daar helpt opsluiting niet tegen. We moeten erkennen dat we nog geen adequate reactie op eerwraakdreiging hebben bedacht.

Pieter Markus, Geldrop

Jodium
De Nederlandse staat gaat jodiumpillen uitdelen aan iedereen die woonachtig is in een cirkel van 10 kilometer rond de kerncentrale Borssele (Binnenland, 9 maart).

Waarom 10 kilometer? De Belgen hanteren 20 kilometer. Nederlanders die binnen de cirkel van 20 kilometer rond de Belgische centrale Doel wonen, krijgen Belgische pillen, Belgen die net buiten de tien kilometer om Borssele wonen, krijgen geen Nederlandse pil. Natuurlijk is het arbitrair: waarom niet 30 kilometer? Of 50 kilometer?

Bovendien, als het misgaat in de centrale is de windrichting veel belangrijker dan een van tevoren vastgesteld gebied. Maar ja, de wind is niet te voorspellen. En waarom jodiumpillen? Radioactief jodium is maar één van de vele radioactieve stoffen die vrijkomen bij een ongeluk, en niet eens de gevaarlijkste. Tegen radioactief jodium kun je je een beetje wapenen door er voor te zorgen dat de schildklier ‘vol’ is, en dus geen extra jodium kan opnemen. Voor al die tientallen radioactieve stoffen die ook vrij kunnen komen, is geen middel om opname in je lichaam te voorkomen.

Het uitdelen van radioactief jodium is vooral een bevestiging dat kerncentrales niet helemaal veilig zijn en er bij ernstige ongelukken radioactiviteit zal vrijkomen. Maar het is vooral een symbolische actie, bedoeld om een vals gevoel van veiligheid te geven.

Als het misgaat in Borssele; auto in en zo hard en zo ver mogelijk tegen de windrichting in wegrijden.

Peer de Rijk, Amsterdam

Olievlek
Verdonk ziet haar partij zich als een olievlek over Nederland uitbreiden (Binnenland, 11 maart). Wie zit er nou op een olievlek te wachten?

Michiel Broos, Heemskerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden