kort

Maarten van Poelgeest houdt een warm pleidooi voor de Randstad en tegen het plattelandskabinet (Binnenland, 25 september)...

Zijn betoog wordt treffend geïllustreerd door het artikel naast het interview. Inwoners van het plattelandsdorp Amsterdam beklagen zich over het geluid van spelende peuters.

Chris van der Spek, Enschede

Klimaatdiscussie
Mijn complimenten voor het interview met Rik Leemans (Forum, 26 september). Dit is de manier waarop de klimaatdiscussie moet worden gevoerd. Niet met ongefundeerde bangmakerij, maar op grond van deugdelijke argumenten. Het weerwerk van Rik Leemans valt overigens tegen. Hij verwijt tegenstanders van de CO2-hypothese simplisme, omdat zij een relatie leggen tussen de CO2-concentratie in de atmosfeer en de temperatuur van de afgelopen tien jaar. Kennelijk is het geen simplisme als een dergelijke relatie over een periode van dertig jaar wordt gelegd.

Terecht wijst Leeman erop dat het complexe klimaatsysteem van veel meer factoren afhankelijk is dan van CO2 alleen. Vervolgens stelt hij dat het nu voor meer dan 95 procent zeker is dat de opwarming van de aarde te wijten is aan de broeikasgassen. Omdat andere mogelijke verklaringen – zoals zonneactiviteit en kosmische straling – stelselmatig worden afgewezen, blijven de broeikasgassen als enige verklaring over. Dat blijft een hypothese. Leemans blijkt overigens niet op de hoogte van de laatste onderzoeksresultaten op het gebied van zeespiegelstijging. Geofysicus Bert Vermeersen van TU Delft heeft kort geleden aangetoond dat het smelten van de ijskap van Groenland aan de Nederlandse kust niet tot 6 meter, maar ‘slechts’ tot 2 meter stijging zal leiden.

Wellicht moet ook het rapport van de commissie-Veerman daarop worden aangepast.

Fred de Koning, Leiden

Verruiming
Mijn voorstel: iedereen neemt 45 jaar deel aan het arbeidsproces. Dan werken de hoger opgeleiden langer door en de lichamelijk zware beroepsbeoefenaren mogen eerder met pensioen. Variabel genoeg?

René Dijker, Zeist

Comfortabel
Advocaat Spong is niet onder de indruk (Binnenland, 26 september) van de optie tot een verzoek aan Turkije om Saban B. te vervolgen. En dit, omdat hij van meerdere gevluchte cliënten weet dat ze een vrij leventje in Turkije hebben, en dus niet achter de tralies verblijven voor misdaden in het buitenland begaan. Spong neemt zijn beroep wel erg letterlijk (advocatus, Latijn voor ‘hij die een ander bijstaat’) door deze comfortabel levende cliënten af en toe te bezoeken. Naast de eerder deze maand blunderende rechters ben ik erg onder de indruk van zo’n gebrek aan inlevingsvermogen met de slachtoffers.

Ton Grauwen, Purmerend

Liever laagopgeleid
Ik zou Laurens Roodbol willen vragen of de zogenaamd ‘lager opgeleiden’ bereid zijn een deel van hun inkomsten - die zij hebben genoten in de periode dat de ‘hoog op te leiden leeftijdsgenoten’ nog jarenlang studeerden - willen delen (Forum, 26 september)?

Nee, dat dacht ik al. Laten we nou niet net doen alsof de gemiddelde arbeider al die jaren voor niets heeft gewerkt. Een beetje ondernemende laag opgeleide handarbeider heeft al een eigen huis, tegen de tijd dat de gemiddelde student een keer aan de bak komt. Die pas afgestudeerde heeft jarenlang met een potje macaroni in een afgeleefd en afgetrapt kamertje gebivakkeerd. Vakantiegeld zit er ook niet in voor een student. In zijn mooiste jeugdjaren heeft een hoger opgeleide geen cent te makken. En laten we nou niet net doen alsof al die hoger opgeleiden financieel zo goed terechtkomen.

De heer Roodbol is goedkoop aan het scoren door wat te goochelen met cijfers, maar laat wel heel veel andere relevante informatie achterwege.

Irma van der Velde, Vianen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden