kort

Uit het proefschrift van bestuurswetenschapper Mick Matthys blijkt dat academici uit arbeidersgezinnen moeilijker carrière maken (Binnenland, 13 april). Matthys deed onderzoek naar de betekenis van de arbeidersafkomst voor de levensloop en loopbaan van universitair afgestudeerden....

Dit deed mij denken aan een ervaring die ik onlangs had met een collega die als arts en hoogleraar verbonden is aan de medische faculteit. Deze collega – afkomstig uit een geslacht van artsen en dus niet van arbeiderskomaf – verwees in een gesprek naar een artikel in NRC Handelsblad. Toen ik zei dat ik dat niet gelezen had omdat ik geabonneerd ben op de Volkskrant flapte hij er onmiddellijk uit: ‘O, ben je er zo eentje!’ Matthys vond dat vooral in de medische en de juridische wereld de impliciete boodschap is: ‘Als je de codes van ons wereldje niet kent, dan hoor je er niet.’

De verzuchting van mijn collega kan ik niet anders zien dan als een expliciete bevestiging van deze impliciete boodschap.

Ron Berghmans, Maastricht

Anticonceptie
Huisarts en seksuoloog Peter Leusink bestrijdt het advies in het rapport van het College van Zorgverzekeraars om anticonceptiemiddelen niet langer te vergoeden omdat voorkomen van zwangerschap geen geneeskundige zorg is (Brief van de Dag, 13 april).

Hij schrijft: ‘Als de minister dit advies overneemt, is hij het kennelijk eens met deze argumentatie en gaat hij volledig voorbij aan het feit dat Nederland al tientallen jaren het laagste abortuscijfer ter wereld heeft – dankzij de inzet en kwaliteit van zorg van huisartsen en gynaecologen.’ Dankzij hen? Vrouwen hebben zelf in de jaren zestig fatsoenlijke anticonceptie bevochten. En vonden juist artsen en gynaecologen als grootste tegenstanders op hun pad. En niet te vergeten katholieke geestelijken, die nu om weer andere seksuele bemoeienissen in opspraak zijn.

Er zijn meerdere redenen om voorlopig te blijven vergoeden.

M. de Weerdt, Nijmegen

iPad
Bas Timmers blijkt in zijn artikel over Apple (Opinie & Debat, 8 april) feiten en meningen niet uit elkaar te kunnen houden. Timmers zegt dat alles wat in de iTunes-winkel gekocht wordt niet op andere spelers of computers kan worden afgespeeld. Dit is onjuist. Mp3’s zijn bij iTunes al enige tijd volledig DRM-vrij (Digital Rights Management, red.) en kunnen dan ook zonder problemen overal worden afgespeeld. Voor e-books geldt hetzelfde.

Ten slotte noemt Timmers Microsoft en antitrustwetgeving. Microsoft heeft echter, in tegenstelling tot Apple, een monopolie. Voor bedrijven in zo’n positie gelden andere regels.

Milan Elkerbout, Eindhoven

Vrouw en burgemeester
In de zaterdagkrant stond dat het aantal vrouwelijke burgemeesters tijdens het ministerschap van Guusje ter Horst slechts in geringe mate is toegenomen. Daaruit zou kunnen worden geconcludeerd dat Ter Horst daaraan (te) weinig heeft gedaan. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft echter alleen in formele zin een rol bij burgemeestersbenoemingen. In feite bepaalt sinds 2001 de gemeenteraad wie de nieuwe burgemeester wordt. Toen werd in de Gemeentewet opgenomen dat in principe de aanbeveling van de raad wordt gevolgd en in de praktijk gebeurt dat ook altijd.

De minister van BZK heeft nauwelijks een mogelijkheid hierin te ‘sturen’.

Bert van den Braak, ’s-Gravenhage Parlementair Documentatiecentrum Universiteit Leiden

Boerentaal
Leuk dat Ronald Giphart in zijn column aandacht besteedde aan de kampioenskansen van FC Twente (Ten eerste, 12 april). Dat komt niet vaak voor bie leu oet ’t west’n. Jammer dat hij de Tukkers citeert in een niet bestaand boerentaaltje. Zo praten ze in Twente echt niet. Had een native speaker hem niet kunnen bijstaan?

Coen de Jonge, Peize (Dr.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden