kort

KLIMAATHISTORIE De zeewatertemperatuur rond Antarctica was 50 miljoen jaar geleden boven de 30 graden. Dat concluderen onder anderen Utrechtse onderzoekers aan de hand van fossiele moddermonsters uit de oceaan bij Tasmanië (Nature, deze week)....

Goedkoop vaccin tegen cholera, made in India
infectie Een goedkoop, lokaal geproduceerd vaccin in pilvorm tegen cholera blijkt veilig en effectief bij jonge Indiase kinderen, meldt The Lancet online. Zodra de Wereldgezondheidsorganisatie het vaccin heeft goedgekeurd, kan het in ontwikkelingslanden worden verspreid. De onderzoekers gaven ruim dertigduizend kinderen in Calcutta twee doses van het vaccin en een even grote groep een placebo. In de vaccingroep kwamen in de twee jaar na toediening twintig gevallen van cholera voor, in de controlegroep 69. Cholera is een infectieziekte die leidt tot uitdroging en diarree. Vooral kinderen zijn het slachtoffer.

Onbekende stofring bij Saturnus gevonden
MAANgruis Bij de reuzenplaneet Saturnus is met de Spitzer Space Telescope een zeer ijle gordel van kleine ijs- en stofdeeltjes ontdekt. De ring is verreweg de grootste in het zonnestelsel. De nieuwe ring strekt zich uit van 6 tot 18 miljoen kilometer afstand van de planeet en heeft een dikte van ruim 2 miljoen kilometer. Hij ‘omhult’ de baan van het kleine maantje Phoebe, dat in een scheve baan in de verkeerde richting rond Saturnus draait. De deeltjes in de ring zijn afkomstig van Phoebe. Bij inslagen van meteorieten en kometen op het kleine maantje worden ze de ruimte in geworpen.

Halskraag en rust helpen tegen pijn bij nekhernia
behandeling Een nekhernia kan het beste worden behandeld met een halskraag in combinatie met fysiotherapie en rust. Dat blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse neuroloog Barbara Kuijper onder ruim tweehonderd patiënten, waarvan de uitkomsten deze week online zijn gepubliceerd in het British Medical Journal. Kuijper vergeleek samen met twee AMC-collega's drie niet-chirurgische behandelmethoden: het dragen van een halskraag in combinatie met rust, fysiotherapie en een afwachtende houding. Bij de eerste twee methoden verminderden de pijnklachten sneller.

Russen willen in 2016 nog een keer naar Venus
samenwerking Na landingen tussen 1961 en 1985 willen Russische ruimtevaartspecialisten een nieuwe missie naar de hete binnenplaneet Venus. Dat is op een conferentie in Moskou bekendgemaakt. Westerse deskundigheid is nadrukkelijk welkom, aldus de initiatiefnemers. De nieuwe VEGA­D-missie zou in 2016 met een aantal ballonnen, een lander en een vlieger worden uitgerust. Eerder liet de EU de Venus-missie EVE vanwege geldgebrek schieten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden