Kortstondige flirt met Eyeworks dure grap voor VU

Het VU medisch centrum moet van Eyeworks en RTL Nederland 188 duizend euro meebetalen aan het geflopte tv-programma 24 uur tussen leven en dood. Eind februari verzocht het Amsterdamse ziekenhuis het reeds opgenomen programma niet uit te zenden, omdat er grote beroering was ontstaan onder patiënten van de eerstehulpafdeling.

AMSTERDAM - Tv-producent Eyeworks en RTL Nederland betalen ook elk 188 duizend euro mee aan de reeds gemaakte kosten voor het programma. Medewerkers van Eyeworks maakten van 20 januari tot 5 februari met 35 camera's opnamen op de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc. Afspraak was dat patiënten vooraf om toestemming zou worden gevraagd om te filmen.


In de praktijk bleken sommige patiënten niet goed te zijn geïnformeerd over de opnamen. Daarover ontstond brede maatschappelijke beroering. Er kwamen honderden klachten binnen van patiënten. Een aantal van hen heeft inmiddels aangifte gedaan.


Ook intern was er veel kritiek op het feit dat de Raad van Bestuur aanvankelijk had besloten mee te werken aan de opnamen. De ondernemingsraad en de ethische commissie bleken niet vooraf te zijn geraadpleegd en ook de Raad van Toezicht wist van niets. Veel medisch specialisten zijn woedend dat hen niet om advies is gevraagd. Zij zagen zich de afgelopen tijd geconfronteerd met bezorgde patiënten die zich bij binnenkomst in de behandelkamer verschrikt afvroegen: 'Er hangen hier toch geen camera's?'


Alle commotie leidde er op 24 februari toe dat VUmc uiteindelijk verzocht de verdere uitzending van 24 uur tussen leven en dood te staken. Op dat moment had RTL al een aflevering vertoond. Het ontstane gat in de programmering op woensdagavond vulde het televisiestation onder meer met Komt een vrouw bij de dokter en De gelukkige huisvrouw, twee grote films van Eyeworksmakelij.


Door het meebetalen van 188 duizend euro neemt 'VUmc zijn verantwoordelijkheid voor het stoppen van de uitzendingen'. Volgens een verklaring van het ziekenhuis betreurt de Raad van Bestuur het zeer dat dit ook financiële consequenties heeft.


Een woordvoerster stelt dat de bijna twee ton zullen worden gefinancierd uit de reserves van het ziekenhuis 'en dus niet direct uit premiegelden'. 'Natuurlijk is dat ook gemeenschapsgeld, maar het ziekenhuis heeft wel vaker kosten die niet direct gerelateerd zijn aan zorg. Het zal niet ten koste gaan van de hulp aan de patiënt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.