NieuwsCultuur

Korting van 8,6 miljoen op Fonds Podiumkunsten gaat door

De korting van 8,6 miljoen euro op het budget van het Fonds Podiumkunsten kan gewoon doorgaan. Een motie van de SP en de Partij voor de Dieren tegen het plan haalde het in de nacht van donderdag op vrijdag niet in de Tweede Kamer.

Redactie
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66) arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66) arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

In theaterland is grote onrust ontstaan over de korting. Eerder zeiden met name de gezelschappen Suburbia en Orkater bang te zijn voor hun toekomst. Van de 8,6 miljoen euro had het Fonds Podiumkunsten in totaal 36 instellingen kunnen financieren.

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) verplaatst het geld naar de Basisinfrastructuur (BIS), het subsidiesysteem van het Rijk. Cultuurfondsen, zoals het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Filmfonds, verleenden altijd kortere, experimentelere subsidies, terwijl de BIS grotere, essentiële culturele instellingen financierde.

Van Engelshoven vindt het tijd voor vernieuwing. Zij wil dat de BIS, onder meer met het geld van het Fonds Podiumkunsten, ook nieuwere kunstvormen gaat subsidiëren, zoals urban arts en ontwerpen. Op die plannen kwam kritiek. Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) vroeg zich af ‘wat straks nog het principiële verschil is’ tussen subsidie van een fonds of van het Rijk. ‘Hoe verhouden die zich dan tot elkaar?’ De gezelschappen Suburbia en Orkater vreesden buiten de boot te vallen bij zowel de BIS als het Fonds Podiumkunsten.

Het rijkssubsidiestelsel heeft voor 2021-2024 in totaal 275 miljoen euro aan budget, de fondsen voor 180 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden