Korting op tarieven huisartsen gaat door

DEN HAAG - De korting op de tarieven van huisartsen gaat gewoon door. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV steunen de maatregel van minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid.


Dit bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Een groot deel van de oppositie blijft tegen omdat ze vreest, in de woorden van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, dat de huisartsenzorg 'kapot wordt bezuinigd'.


De huisartsen verzetten zich hevig tegen de korting die Schippers hen oplegt. Die korting zou eerst 132 miljoen euro zijn maar is nu volgens Schippers al teruggelopen naar 74 miljoen.


Schippers legt de korting op omdat de declaraties van de huisartsen hoger uitvallen dan geraamd. Daardoor is het budget ruimschoots overschreven. Volgend jaar dreigt een nieuwe korting van mogelijk 160 miljoen euro. De huisartsen stellen dat zij meer declareren omdat zij zorg overnemen van de duurdere ziekenhuiszorg. De huisartsen zetten een aangekondigde rechtszaak tegen de korting dan ook door.


Door alsnog met de huisartsen afspraken te maken hoopt Schippers de overschrijding over 2011 op een andere manier binnen te halen. Maar ze weigert te garanderen dat er geen nieuwe korting komt als de huisartsen zich aan de te maken afspraken houden.


'Ik voel mij verplicht mij tot het uiterste in te spannen om die overschrijding, hoe hoog die dan ook blijkt te zijn, met maatregelen af te dekken', zei de minister.


Om het Kamerdebat te volgen legden huisartsen het werk neer. Het was een 'wilde' actie die niet door de huisartsenclub LHV was georganiseerd.


De PVV vindt dat onacceptabel. PVV-Kamerlid Karen Gerbrands vindt dat huisartsen op die manier de discussie over hun inkomen over de rug van de patiënten uitvechten.


LHV-voorzitter Steven van Eijck zegt in gesprek te blijven met Schippers, maar verwacht daar heel weinig van. 'De impasse die we nu hebben zal alleen nog maar heviger worden. Ik krijg het beleid niet meer uitgelegd aan de achterban.' Hij vindt dat de coalitiepartijen 'goochelen' met cijfers .


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden