'Korting nodig voor onze kosten'

De apothekers, van oudsher bekend als een gesloten, welvarende beroepsgroep, staan in de belangstelling van de politiek vanwege hun kortingen en bonussen....

FRITS VAN VEEN

HET zijn niet langer de medisch specialisten die wegens hun te hoge declaraties in de vuurlinie van de politiek liggen. Het zijn nu de apothekers. Zij strijken te veel geld op bij het inkopen van medicijnen en brengen zo de financiering van de gezondheidszorg in gevaar, luidt de boodschap.

M. Hagenzieker, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP), blijft laconiek onder het offensief van de politiek.

'De burger denkt gelukkig veel milder over ons. Bij een onderzoek van de Consumentenbond naar het vertrouwen dat mensen hebben in de beoefenaren van vrije beroepen, kwamen de apothekers er als beste uit.

'We deden het zelfs beter dan de huisartsen. Ik merk het ook in mijn eigen apotheek. De mensen hebben er buitengewoon veel vertrouwen in, zoals ze geholpen worden.'

- Toch komt uw beroepsgroep over als een gesloten bolwerk, dat elke inbreuk op zijn positie hard afslaat. De postorderapotheek werd geboycot en ook de Haagse verzekeraar Azivo, die een eigen apotheek exploiteert, voelde zich gechanteerd.

'Het is natuurlijk logisch dat een beroepsgroep strijdt voor zijn eigen positie. Dat is niet meer dan normaal. En over die twee voorbeelden die u noemt, valt heel wat te zeggen. Was er sprake van gelijkwaardige concurrentie, of wilde dat postorderbedrijf alleen de krenten uit de pap? En hoe stond het met de begeleiding van de patiënt?

Hagenzieker weigerde vorige week te tekenen voor de meerjarenafspraken die minister Borst met alle partijen in de gezondheidssector sluit. Ziekenhuizen, huisartsen en specialisten tekenden wel.

- Volgens de minister weigert u mee te werken aan een onderzoek naar de kortingen en bonussen die apothekers krijgen van groothandel en industrie. Die worden geschat op zeker 300 miljoen gulden per jaar. Apothekers krijgen toch een officiële vergoeding uit de collectieve middelen?

'Van die 300 miljoen wordt de helft al ingehouden op onze vergoeding. Maar wij willen graag meewerken aan zo'n onderzoek. Als er tenminste iets tegenover staat. De minister moet niet zeggen: de rest zoeken jullie zelf maar uit.

'Er moet serieus naar onze praktijkkosten gekeken worden. Er wordt voortdurend gezegd dat wij die kortingen en bonussen in eigen zak steken. Dat is niet zo. We hebben dat geld nodig om uit de kosten komen.

'Natuurlijk, er zijn collega's die er een sport van maken zoveel mogelijk van die kortingen binnen te halen. Maar dat is een kleine groep. Ik kan ook een hele groep aanwijzen die ver onder het norminkomen zit.

'De ellende is begonnen toen de regering de officiële vergoeding per recept in 1991 te laag vaststelde. Er werd ons toen gezegd: jullie hebben toch die kortingen al. Dat werd aanvaard. Je zag collega's afglijden naar dat systeem. Mensen die hun praktijk niet meer konden bekostigen, rolden er van zelf in. Want al die tijd is de vergoeding niet aangepast, terwijl we meer personeel in dienst moesten nemen, computerapparatuur moesten aanschaffen.

'Veel van die kortingen, zoals de algemene groothandelskorting, kunnen geen kwaad. Maar die contracten met de fabrikant Glaxo, waarin de apotheker zich verplicht een bepaald medicijn te leveren, zetten de professionele onafhankelijkheid op het spel.'

- Minister Borst suggereerde vorige week op een heel ander vergoedingssysteem over te gaan, bijvoorbeeld een uurtarief.

Hagenzieker lacht. Het zou het derde vergoedingssysteem in tien jaar worden. 'Een uurtarief lijkt me niks. Hoe bereken je dat? Dan moet ik bij elke assistente een klok zetten, en zelf ook voortdurend m'n tijden bijhouden.'

Hij ziet meer in een dubbelsysteem. Een vergoeding per patiënt (zoals de apotheker tot 1988 had en de huisarts nog steeds heeft) zou de vaste kosten moeten dekken. Daarnaast zou er een variabele vergoeding per recept moeten komen.

'Bij zo'n variabele vergoeding, bouw je een winstmarge in voor het goedkoop inkopen van medicijnen. Daar mag de apotheker dan bijvoorbeeld eenderde van houden. De rest komt ten goede van de patiënt.'

- De regering wil die inkoopfunctie juist bij de ziektekostenverzekeraar onderbrengen.

'Daar zie ik de logica niet van in. Waarom zou je het beroep van verzekeraar ineens combineren met dat van inkoper van medicijnen?' Ironisch: 'Je kunt ook denken aan een rijksinkoopbureau, zoals we dat voor gummetjes en potloden voor het onderwijs hebben gehad. Daar is het slecht mee afgelopen.'

Frits van Veen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden