Korthals zet Van Baal in legertop

Minister Korthals van Defensie wil de onrust onder zijn personeel bezweren door een aantal oudgedienden op sleutelposities te laten zitten of te benoemen....

's Lands hoogste militair, chef defensiestaf Luuk Kroon, krijgt een zeer ongebruikelijke verlenging van zijn ambtstermijn.

Volgens bronnen bij het ministerie leiden vooral de op handen zijnde bezuiningen tot onrust. Daarnaast is er sprake van 'een enorme reorganisatiemoeheid', en bestaat er onvrede over het feit dat tijdens de kabinetsformatie 'geleurd' werd met Defensie. Aanvankelijk wilde geen van de regeringspartijen het departement hebben.

De VVD'er Korthals constateerde bij zijn aantreden dat een aantal sleutelposities onbemand is of op korte termijn vacant zou zijn. Dat kwam de bewindsman, die niet kan bogen op veel kennis en ervaring op het gebied van defensie, slecht uit in het zicht van de bezuinigingen. Naast de benoeming van luitenant-generaal Marcel Urlings tot bevelhebber van de landmacht, vrijdag goedgekeurd door het kabinet, vroeg Korthals de chef defensiestaf een jaar langer aan te blijven. Admiraal Kroon zal pas in 2004 vertrekken, op 61-jarige leeftijd, terwijl zijn voorgangers afzwaaiden als vijftigers.

Ook de directeur voorlichting, Hans van den Heuvel, zal op uitdrukkelijk verzoek van Korthals een jaar langer blijven dan voorzien was. Van den Heuvel maakte als voorlichter liefst vijftien ministers van Defensie mee.

Opmerkelijk is de rol die op het ministerie is weggelegd voor luitenant-generaal Van Baal, die eerder dit jaar moest opstappen wegens het NIOD-rapport over Srebrenica. De ex-landmachtbaas krijgt samen met luchtmachtgeneraal Jo Godderij de leiding over de bezuinigingsoperatie 'Guts'. Guts, een door militairen veelgebruikt woord voor 'moed', staat voor: Groep Uitvoering Taakstelling Strategisch Akkoord. Het regeerakkoord van CDA, VVD en LPF voorziet in bezuinigingen van meer dan een half miljard euro.

CDA-staatssecretaris Cees van der Knaap (materieelzaken) krijgt de steun van PvdA en CDA als hij een streep haalt door de aanschaf van zware artillerie - een bezuinigingsmaatregel die hij overweegt. Ook de nieuwe defensiewoordvoerder van de LPF, Mat Herben, zei gisteren tegenstander te zijn van dit 422 miljoen kostende project.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden