Korthals wist wel van schikking tunnelfraude

Toenmalig minister van Justitie Benk Korthals lichtte op 14 november 2001 de Tweede Kamer verkeerd in over de schikking die het Openbaar Ministerie had getroffen met de bij de Schipholtunnelfraude betrokken aannemers....

Het onjuist voorlichten van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde die tot de val van een minister kan leiden. Korthals verklaarde maandag geen aanleiding te zien vrijwillig af te treden. 'Het is aan de Tweede Kamer om te oordelen of men mij nog vertrouwt.'

Korthals werd maandag als laatste betrokken bewindsman verhoord door de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid. Hij zei zich de reikwijdte niet te hebben gerealiseerd van wat J.L. de Wijckerslooth, voorzitter van het college van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie, hem tijdens het 'periodiek overleg' op 2 juli meedeelde. 'Er zit een schikking aan te komen', zei De Wijckerslooth.

Van het periodiek overleg worden geen notulen gemaakt. Er komen doorgaans veel diverse zaken aan de orde. De Wijckerslooth bracht maandag voor de commissie naar buiten dat hij Korthals over de zaak had voorgelicht. Die bevestigde later dat hem was verteld dat de schikking 'onvermijdelijk leek te zijn'.

Justitie trof vorig jaar een schikking met drie bouwbedrijven die werden verdacht van fraude bij de Schipholtunnel. Daarbij werd afgesproken dat de Nederlandse staat 50 miljoen gulden terugkreeg van NS en dat de bouwbedrijven 20 miljoen betaalden aan de spoorwegen.

De Kamer was destijds woedend over de schikking en eiste dat Korthals zijn beklag zou doen bij het Hof in Amsterdam, zodat alsnog een strafrechtelijke vervolging ingezet zou kunnen worden. Korthals zag daar weinig in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden