Korthals wil ECD-rapport niet vrijgeven

Minister Korthals van Justitie wil het ECD-rapport over kartelvorming bij de oliemaatschappijen voorlopig niet openbaar maken. Het rapport lekte uit naar de Volkskrant en staat ook op www.volkskrant.nl, maar de minister voelt zich niet geroepen naar aanleiding van een krantenbericht vertrouwelijke stukken uit een strafdossier publiek te maken....

Het dossier is onlangs officieel gesloten, omdat het Openbaar Ministerie (OM) niet verder kwam met de zaak. Om de oliemaatschappijen te laten vervolgen voor het maken van prijsafspraken (kartelvorming) was volgens het OM een economische analyse nodig. Maar de rechter-commissaris vond die analyse niet nodig. De zaak tegen de benzinemaatschappijen liep stuk bij de rechter-commissaris. De Rotterdamse officier van justitie Zwanenberg heeft op 9 februari de rechter-commissaris dringend verzocht economische experts in te schakelen. Keihard bewijs had de officier niet, wel heel veel indirect bewijs. Zwanenberg vroeg niet zomaar om een economische analyse. In de zaak-Woodpulp II uit 1975, schrijft Korthals aan de Kamer, bepaalde de Europese Commissie dat bij afwezigheid van gedocumenteerde bewijzen een economische analyse van de structuur van de markt noodzakelijk is. Parallel gedrag kon niet worden gezien als onafhankelijk gedrag. Maar het Hof van Justitie bepaalde dat eerst een economische analyse noodzakelijk is om dat vast te stellen.

De rechter-commissaris weigerde, op 26 juni, de benoeming van een economisch deskundige. Alle analyses en gegevens waren immers bekend, was zijn motivering. Het OM ging zonder succes in beroep. In cassatie bij de Hoge Raad zou geen zin hebben gehad, omdat die niet treedt in beoordeling van de feiten.

Het OM had die deskundige nodig, omdat gelijke gedragingen van oliemaatschappijen (zoals op dezelfde dag tot prijsverhoging over te gaan) alleen als bewijs kan worden opgevoerd als afspraken tussen partijen hiervoor de enige verklaring is. Er zijn ook andere mogelijkheden. De structuur van de benzinemarkt kan zo in elkaar zitten dat partijen elkaars gedrag volgen, zonder dat er afspraken zijn gemaakt.

Daarmee is de zaak nog niet afgedaan. De Economische Controledienst deed onderzoek onder de oude wet, in 1996 en in 1997, inmiddels is er een nieuwe. Die maakt het veel gemakkelijker bewijzen te leveren voor kartelvorming. De Nederlandse Mededingingsautoriteit is belast met een nieuw onderzoek naar de prijsafspraken. Zij komt over een half jaar met haar bevindingen. Ook de Europese Commissie doet nog een onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden