Korthals overleeft debat met gemak

'Ik kan niet zeggen dat het de mooiste dag uit mijn leven was', zei een vermoeide minister Korthals van Justitie woensdagavond na een debat met de Tweede Kamer....

Van onze verslaggever

Het debat trok grote publieke belangstelling en werd rechtstreeks op twee tv-zenders uitgezonden. Maar coalitiepartners PvdA en D66 wilden de affaire met de bolletjesslikkers niet op de spits drijven.

PvdA-Kamerlid Van Oven zei dat de VVD-bewindsman bij hem de indruk heeft kunnen wegnemen dat hij in december de Kamer onjuist informeerde over de problemen op Schiphol, die hij toen slechts summier noemde. Maar dat wil niet zeggen dat hij het probleem voortvarend heeft aangepakt.

'De verhalen dat de minister orde heeft gebracht op het Openbaar Ministerie, kloppen niet. Er was sprake van paniek bij het OM', aldus Van Oven. 'Er was geen structureel beleid. Uiteindelijk was de minister verantwoordelijk voor de op Schiphol ontstane situatie.'

D66'er Dittrich was scherper in zijn bewoordingen. De minister had 'de indruk van onwetendheid en onachtzaamheid' slechts deels bij hem kunnen wegnemen. Korthals is als politiek manager tekortgeschoten, zei Dittrich, en hij had de Kamer op zijn minst beter kunnen informeren.

Daarmee namen zij net voldoende afstand van het zware geschut van oppositie- en CDA-fractieleider Balkenende, om niet diens motie van afkeuring te hoeven steunen. Balkenende zei dat de rechtstaat een forse deuk heeft opgelopen en Nederland internationaal een slecht figuur sloeg met het heenzenden van bolletjesslikkers.

Volgens de motie heeft de minister gefaald en heeft hij de Kamer bovendien 'te laat, onvolledig en onjuist' geïnformeerd, wat als een politieke doodzonde geldt. De motie kreeg de steun van GroenLinks, de ChristenUnie, de SP en de SGP.

Alleen de VVD-fractie sprak ondubbelzinnig vertrouwen uit in de minister. Die was volgens haar met een doorwrocht verhaal gekomen.

Bovendien presenteerde de minister vorige week een indrukwekkend plan van aanpak, waarmee volgens de liberalen verdere heenzendingen zijn te voorkomen. Daarvan maakt onder meer groepsdetentie van drugskoeriers deel uit in door het leger bewaakte complexen.

Korthals bestreed dat het plan uit de koker kwam van premier Kok. De ideeën ervoor waren toch wel voor 97 procent van zijn ministerie afkomstig. Meerdere partijen wezen erop dat hij tot voor kort nog tegenstander was van tal van elementen uit dat plan, zoals de inzet van het leger en uitbreiding van de bevoegdheid van de politierechter.

De minister erkende dat het Schipholteam tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling niet op volle sterkte was. Daardoor was de douane wellicht in de problemen gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden