Korthals blijft overeind in Dover-debat

Minister Korthals van Justitie heeft woensdag geen krimp gegeven in het derde debat over de Dover-affaire. Korthals zegt ervan overtuigd te zijn dat de politie het illegalentransport niet bewust heeft doorgelaten, ondanks aanwijzingen daartoe....

Veel politieke partijen houden hun twijfels of de politie de juiste afweging heeft gemaakt om hoofdverdachte Ö. niet permanent te volgen. Ö. werd door de Rotterdamse politie geobserveerd, omdat ze vermoedde dat hij bezig was met de smokkel van Koerden. De rechercheurs hadden niet in de gaten dat hij een Chinezen smokkel voorbereidde, die leidde tot de verstikkingsdood van 58 Chinezen in een vrachtwagen die op weg was naar Dover.

'Het wordt steeds moeilijker invoelbaar om op grond van alle gegevens die nu en toen bij de politie bekend waren, te begrijpen waarom het team is gestopt met observatie', zei Kamerlid A. Rouvoet van de Christenunie. Andere fracties hielden dezelfde twijfels, behalve PvdA en VVD, samen een ruime Kamermeerderheid .

Deze week lekte uit dat de politie ervan op de hoogte was dat Ö. nauwe, amoreuze contacten onderhield met mensensmokkelaar K., die zich bezig hield met de smokkel van Chinezen. Ook werd bekend dat bootbedrijf Stena Line de politie niet heeft getipt over de smokkelvrachtwagen, in tegenstelling tot wat de politie beweerde. Dat voedde de geruchten dat de politie de smokkel wel kende, maar doorliet om de smokkelroute te volgen. Daarmee zou de politie medeverantwoordelijk zijn voor de dood van de Chinezen.

'Stapje bij stapje komen we dichter bij de bevinding dat er toch is doorgelaten', meent D66-Kamerlid B. Dittrich. Vlak voor het Dover-transport werd Ö. niet geobserveerd.

De oppositiepartijen en D66 lieten woensdag wel hun tanden zien, maar beten tijdens het debat niet door. Ze konden dat ook niet, omdat veel informatie nog geheim is. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de kwestie. Als de zaak nog onder de rechter is, zoals dat officieel heet, kan de politiek er weinig aan doen. Alleen als er informatie naar buiten komt die politiek relevant is, kan de Kamer in actie komen.

Een gedreven Korthals betoogde dat het zo ver niet is. Er zijn geen aanwijzingen van bewust doorlaten en de politie wist voor het Dover-drama nog te weinig om te vermoeden dat Ö. daarbij betrokken zou zijn. En dus hoefde hij ook niet permanent te worden gevolgd. Op de vraag waarom er wel permanent een peilbaken onder de auto van Ö. zat, wilde Korthals niet ingaan. Dat is onderdeel van de rechtszaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.