Korthals Altes wil besloten wetsoverleg Eerste Kamer

De Eerste Kamer zou wetsvoorstellen voor gemeentelijke herindelingen bij voorkeur niet meer in het openbaar moeten behandelen. Die opmerkelijke oproep deed senaatsvoorzitter F....

Van onze verslaggever

Volgens Korthals Altes wekt de behandeling van dergelijke wetsvoorstellen door de Eerste Kamer vooral onterechte verwachtingen bij bevolkingsgroepen die tegen die herindelingen zijn. Als de Eerste Kamer haar werk goed doet, kan zo'n voorstel namelijk zelden door de senaat worden afgekeurd. Ze moet immers vooral toetsen of de Tweede Kamer haar werk goed heeft gedaan, benadrukte Korthals Altes nog maar eens zijn opvatting.

Korthals Altes noemde als voorbeeld de omstreden herindeling van de regio Den Haag en omstreken. De Tweede Kamer stemde er mee in, ondanks hevige protesten van de bewoners van de Haagse randgemeenten. Toen zij bij de Tweede Kamer bot vingen, klopten ze bij de Eerste Kamer aan voor hulp. De senaat ging uiteindelijk echter ook akkoord.

Tweede Kamervoorzitter J. van Nieuwenhoven is het roerend met haar collega eens, bleek gistermiddag, toen ze de afscheidnemende 27ste voorzitter van de senaat uitluidde. Zij zei dat de Eerste Kamer moet oppassen dat ze door het publiek niet steeds meer als een beroepsinstantie wordt gezien. De Eerste Kamer moet debatten die in de Tweede Kamer zijn gehouden niet 'over willen doen', aldus van Nieuwenhoven.

Discussies over het nut van de Eerste Kamer worden overigens al vele jaren gevoerd. De Eerste Kamer zelf zal binnenkort ook haar functioneren bespreken. Een van de plannen die dan voorliggen, is om de Eerste Kamer een terugzendrecht te geven. Ze zou dan wetsontwerpen die ze echt slecht vindt, terug kunnen sturen naar de Tweede Kamer. Korthals verklaarde groot tegenstander van dat idee te zijn. Hij had mede om daar tegen te pleiten graag de evaluatie door de Eerste Kamer meegemaakt, vertelde hij.

Maar het voorzitterschap van de senaat gaat per volgende week over naar CDA-senator G. Braks. Die afspraak is twee jaar geleden al gemaakt, toen het CDA de grootste partij in de Eerste Kamer werd. Korthals werd gisteren niet alleen uitgeluid door collega-voorzitter Van Nieuwenhoven, maar ook door premier Kok. 's Avonds kreeg hij een afscheidsreceptie aangeboden in de Ridderzaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden