Kortere vragenlijst vertekent

Te korte vragenlijsten voorleggen aan patiënten of sollicitanten vergroot de kans op een verkeerde beslissing. Men stelt dan een foute diagnose of neemt de minder geschikte sollicitant aan.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Dat blijkt uit onderzoek waarop bestuurskundige Peter Kruyen volgende maand aan de Universiteit van Tilburg hoopt te promoveren. 'Tests worden over het algemeen betrouwbaarder naarmate ze langer worden en er meer wordt doorgevraagd', zegt Kruyen. 'Vaak zijn ze echter kort, omdat dat goedkoper is, minder tijd kost of een patiënt minder belast.'

Volgens Kruyen geeft een test met veertig vragen 70 procent kans op de juiste beslissing. Bij tests met tien vragen ligt dit percentage aanmerkelijk lager: 40 procent.

Hoe vaak mensen in de praktijk op deze manier een baan aan hun neus voorbij zien gaan of een verkeerde diagnose te horen krijgen, is lastig te bepalen. Uit computersimulaties die Kruyen uitvoerde met tests die ziekenhuizen gebruiken om angst bij patiënten te meten, bleek dat enquêtes tot tien vragen patiënten te vaak als 'niet angstig' classificeren. 'In een test met twintig vragen is het risico op deze fout veel kleiner', aldus Kruyen.

'Enquêtes zijn enigszins beperkt', beaamt Sacha Kuijs, die deze maand een prijs won voor haar masterscriptie over meningen van burgers over klimaatverandering. Kuijs vergeleek internetreacties op artikelen over klimaatverandering met nationale enquêtes over dit onderwerp.

'Wereldbeelden die uit enquêtes naar voren komen, zijn anders dan de wereldbeelden die je in internetreacties vindt', aldus Kuijs. 'Op internet circuleren bijvoorbeeld veel reacties van klimaatsceptici. In enquêtes zie je die minder. Dat brengt het risico met zich mee dat klimaatbeleid dat op enquêtes is gebaseerd in de praktijk weinig draagvlak heeft bij de bevolking.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden