Kortere verpleegduur verlaagt kosten niet

De sterke daling van de verpleegduur in ziekenhuizen vertaalt zich niet in een afname van de kosten. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ontwikkelingen in de gezondheidszorg tussen 1990 en 1997....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het aantal bedden in ziekenhuizen liep in deze periode terug van 64.580 tot 58.161. Per bed konden meer patiënten worden geholpen doordat de gemiddelde verpleegduur daalde tot onder de tien dagen. Het totaal aantal verpleegdagen nam af van 17,3 miljoen tot 15,2 miljoen.

Niettemin blijft het aandeel van de ziekenhuizen in de totale uitgaven voor de gezondheidszorg vrijwel gelijk. In 1997 namen de ziekenhuizen daarvan 31 procent (bijna 19 miljard gulden) voor hun rekening, tegen 30,8 procent in 1990.

Dat de kosten niet daalden, komt volgens het CBS vooral doordat steeds meer mensen met dagbehandeling geholpen worden. Bij een lichte operatie kan de patiënt na enkele uren alweer vertrekken. In 1990 werden 410 duizend patiënten in dagverpleging behandeld. In 1997 waren dat er al 718 duizend.

De farmaceutische industrie voert steeds aan dat de sterk stijgende kosten van het medicijngebruik gecompenseerd worden door verminderd gebruik van ziekenhuizen. Medicijnen zouden mensen buiten het ziekenhuis houden. Maar het aandeel van ziekenhuizen in de totale gezondheidskosten neemt dus niet af.

De gezondheidsstatistieken van het CBS laten verder zien dat het aantal bedden in de hele gezondheidszorg met 1,4 procent is toegenomen tot 180 duizend. Dat is veel minder dan op grond van de bevolkingsgroei in deze periode (ruim 4 procent) en de vergrijzing had mogen worden verwacht.

Het aantal bedden steeg in verpleeghuizen met 5350, in instellingen voor verstandelijk gehandicapten met 3100 en in psychiatrische ziekenhuizen met 1400. Opmerkelijk bij de psychiatrische ziekenhuizen is dat het aantal verpleegdagen daar met 5 procent daalde. Volgens het CBS komt dat doordat patiënten korter worden opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden