Kortere vakantie in zomer voor scholieren

De zomervakantie op middelbare scholen wordt vanaf 2012 verkort van zeven naar zes weken. De verplichte onderwijstijd wordt duizend klokuren.

Leerlingen krijgen de vijf ingeleverde vakantiedagen terug op andere momenten in het schooljaar. Docenten moeten de roostervrije dagen benutten voor teambuilding, vergaderingen of scholing.

‘Zo spreiden we de hoge werkdruk van de leraren’, zegt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Middelbaar Onderwijs). ‘Zij houden nog elf weken vakantie over.’

Daarmee heeft Van Bijsterveldt de aanbevelingen van de commissie-Cornielje overgenomen. Die stelde in december voor om het verplichte aantal lesuren vast te leggen op duizend klokuren. Daarmee verdwijnt de 1.040-urennorm. Scholieren hadden geprotesteerd tegen de ‘ophokuren’ die scholen invoerden om aan die norm te komen.

Ook de norm van duizend uren is volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) een ‘gekunstelde schijnnorm’. Wel is het LAKS blij dat scholieren, met hun ouders, meer zeggenschap krijgen over de inhoudelijke beoordeling van de lessen.

De onderwijsbonden zijn tegen het inkorten van de zomervakantie. ‘Een dom plan’, aldus de Algemene Onderwijsbond (AOb), dat leidt tot ‘onnodige onrust’ op scholen.

Volgens voorzitter Michel Rog van CNV Onderwijs is het ‘glashelder’ dat leraren de vakanties van de leerlingen volgen. ‘De vijf dagen die verspreid over het jaar voor leerlingen gaan gelden, gelden dus ook voor leraren. Daar gaan de sociale partners over, en niet de staatssecretaris.’

Volgens Van Bijsterveldt heeft zij de wettelijke bevoegdheid om de vakanties vast te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden