Update

Korten tropeninstituut schokt kunstwereld

Diverse kunst- en cultuurorganisaties hebben donderdag geschokt kennisgenomen van het voornemen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de subsidiekraan voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) dicht te draaien. Sluiting dreigt daardoor voor het Tropenmuseum en het Tropentheater.

Een 'Vlerkprauw' uit Tanzania is op de grote jubileumtentoonstelling 'Het Tropenmuseum pakt uit' in 1990. © ANP Beeld
Een 'Vlerkprauw' uit Tanzania is op de grote jubileumtentoonstelling 'Het Tropenmuseum pakt uit' in 1990. © ANP

De Nederlandse Museumvereniging was zeer verbaasd over de bezuinigingen op het museum, zei directeur Siebe Weide. Hij vindt dat die strijdig zijn met het kabinetsbeleid, dat erop is gericht musea en erfgoed te behouden. 'Ik mis een integraal kabinetsbeleid. Knapen moet zijn beleid afstemmen met staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur'.

Internationale positie
'Knapen dreigt nu een museum te sluiten met een internationale positie en een bijzondere collectie die veel zegt over ons land en ons verleden. Volgens mij kan dit niet de bedoeling zijn. Als dit kan, dan houd ik mijn hart vast voor de musea die worden gefinancierd door de ministeries van Veiligheid en Justitie, Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.'

Voorbeeld van cultureel ondernemerschap
Ook de Amsterdamse Kunstraad kan de bezuinigingsplannen niet rijmen met het landelijke cultuurbeleid om musea en erfgoed te ontzien. De bezuinigingen van Buitenlandse Zaken treffen volgens algemeen secretaris Guikje Roethof een museum dat slechts deels afhankelijk is van subsidies. 'Het Koninklijk Instituut voor de Tropen heeft ook veel eigen inkomsten. Het vormt juist een voorbeeld van cultureel ondernemerschap.'

Raad voor Cultuur betreurt bezuiniging
De Raad voor Cultuur betreurt de bezuinigingen op het Tropenmuseum. Algemeen secretaris Jeroen Bartelse liet in een reactie weten: 'de kortingen op cultuur worden op deze manier nog groter dan ze al waren. Dit komt bovenop de cultuurbezuinigingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap'.

De Raad voor Cultuur adviseert regering en parlement alleen over musea die vallen onder het ministerie van OCW. Het Tropenmuseum wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Honderden steunbetuigingen
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) wordt ondertussen bedolven onder honderden reacties van het publiek en andere musea op de bezuinigingen die het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het instituut heeft opgelegd. Die stromen binnen via sociale media, telefoon en e-mail, aldus een zegsman.

'Mensen zijn door het nieuws echt gealarmeerd geraakt en omarmen het Tropenmuseum, het meest zichtbare deel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.'

Het KIT spreekt donderdagmiddag weer met Buitenlandse Zaken over de korting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden