Korte metten met het medelevenColumn Evelien Tonkens

Nu is het genoeg! Basta! Afgelopen, uit! Het is uit met labbekakkers en uitvreters, die van ons belastinggeld bij de therapeut klagen dat ze hun bed niet uit kunnen komen. Het is genoeg met de excuusmachine die ons land verweekt en achterlijk maakt. Met Mohammed die klaagt dat hij wordt gediscrimineerd, Tamara die te ziek, zwak of misselijk was om voor haar tentamen te leren, en Daan die te artistiek is om achter de vuilniswagen te lopen.


We hebben het allemaal veel te lang moeten aanzien. Veel te lang, tandenkransend hebben we moeten toezien hoe dit land naar de knoppen ging. Hoe criminelen gepamperd, maar hardwerkende Nederlanders worden gepakt. Wij, het zout der aarde, wat hebben wij op onze tong moeten bijten en slappe excuses moeten aanhoren, Wij die gewoon ploeterend ons geld verdienen, elke dag weer doen wat er gedaan moet worden. Wij die niet uitvreten of zielig of artistiek doen, maar gewoon keihard werken.


Nu is het genoeg! Nu wij. Jullie feestje is uit. Allemaal een schop onder je kont! Allemaal je verweekte smoel dicht en je handen uit je mouwen. Voor sneue types die door hun tragische jeugd tot criminaliteit zijn afgegleden hebben we al helemaal geen geduld! Ga maar eens in de vrieskou de straten sneeuwvrij maken, dan doe je tenminste nog iets nuttigs. Het is allemaal vreselijk uit de hand gelopen in dit land.


De orde moet hersteld, de economie moet in de lift, het moet uit zijn met weeïg bij elkaar zitten klagen over discriminatie en vage buikpijn. Het moet afgelopen zijn met de uitvluchten en excuses waarom je langer moet studeren, je gemak niet kan houden tegen de agent, je huiswerk niet kon maken, geen baan kon vinden, niet kon terugkeren naar je land van herkomst, schulden maakte die je niet eens kunt afbetalen. Het is uit met de verwachting dat wij je hobbies wel zullen betalen. We hebben onze buik vol van luxepoppetjes die er op rekenen dat Vadertje Staat ze wel redt, en van kunstluizen die van onze belastingcenten hun familie en vrienden vermaken. Weg met het gepamper! Weg met het gebedel van natuurorganisaties, ontwikkelingsorganisaties en slecht bestuurde eurolanden die hun hand ophouden om hem vervolgens slechts te laten leegpikken door uitvreters.'


Spreekt bovenstaande tirade u aan? Dan is dit kabinet echt iets voor u. Dit is het kabinet van de korte metten met medeleven. Liever een gozer met een grote bek en lef en misschien wat losse handjes dan een weke nietsnut met een gesubsidieerde baan en een dito opera-abonnementje. De omstandigheden, oorzaken en medeplichtigheid van de overheid ten aanzien van maatschappelijk problemen doen niet ter zake: daarover praten staat gelijk aan verexcuseren.


Deze regering is als de reclame van sommige asociale zorgverzekeraars: 'waarom betalen voor zorg die je zelf niet nodig hebt'? Niet omdat andere mensen die zorg nodig hebben natuurlijk. Laat die mensen daar zelf voor opdraaien. Henk en Ingrid zorgen voortaan alleen nog voor zichzelf. De regering ruimt alle georganiseerde solidariteit met problemen die niet de hunne zijn, voor ze op.


Er gaan vast nog veel meer medeleven en collectiviteit worden 'opgeruimd' de komende jaren. Niet-winstgevende openbaar vervoerslijnen bijvoorbeeld, want wie wil reizen, moet daar zelf maar voor betalen. Schuldhulpverlening, want wie zich in de schulden steekt, moet daar zelf voor bloeden. Tbs, reclassering, en het helpende gesprek van de psycholoog of maatschappelijk werker. Want wie echt ziek is, gaat maar naar de dokter voor medicijnen en de rest moet niet zeuren en aan het werk.


Waarom laat het CDA zich zo gijzelen door de PVV en VVD? Hier is niets christelijks of sociaals aan. Laat iedereen die andere problemen heeft dan Henk in Ingrid in de stront zakken, is de leidende gedachte, van illegalen en trage studenten tot en met depressieven, onbemiddelbare werklozen en mensen met schulden. Daarmee wordt ieder spoor van medeleven en solidariteit met de mensen die dit betreft vernietigd. 'Waarom nog meebetalen aan zorg die je zelf niet nodig hebt' is hieraan een treffende bijdrage.


Wat te doen? 1. dit vermeende streven naar daadkracht en economische groei ontmaskeren als simpel egoïsme. 2. Verzekeraars boycotten die tot zulk asociaal gedrag aanzetten. 3. Onze bijdragen aan goede doelen verdubbelen. 4. Koppig overal solidariteit en medeleven met vreemden aanwakkeren en koesteren.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden