Korte metten met ‘heerschappij van smeerlappen’

De teambus is in een andere kleur gespoten, de truitjes zijn verwisseld en verder doet Alexander Vinokoerov of er niets aan de hand is....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Jean-Marie Leblanc is niet alleen geschokt en teleurgesteld, Jean-Marie Leblanc is woedend. En hij is het zat.

Het is maandagmiddag, een uur na de finish van de eerste etappe van de Dauphiné Libéré als de Tourdirecteur een persconferentie belegt om dat de wereld kenbaar te maken. ‘Misselijk makend’ noemt hij wat in Spanje al ‘de bloedzwendel van Madrid’ wordt genoemd.

Nee, hij heeft nog geen beslissing genomen over de Tourdeelname van de betrokken wielerploegen ex-Liberty Seguros en Comunitat Valencia. Daarvoor ontbreken hem in het jongste dopingschandaal nog ‘de juiste elementen’.

Maar de goede verstaander hoort deze middag al welke kant het op dreigt te gaan met de ambities van een van de favorieten voor de eindzege, Alexander Vinokoerov. ‘Als waar is wat wordt beweerd, overstijgt deze zaak het wielrennen. Dan begeven we ons op het terrein van de ‘voyoucratie’.’ Vrij vertaald, de ‘heerschappij van de smeerlappen’. Leblanc: ‘Onze hand zal niet beven zodra we genoeg weten om maatregelen te nemen.’

Bij de Spaanse ploeg zullen ze er kennis van nemen. Daar doen ze liefst alsof er niets is gebeurd. Het wordt in Frankrijk opgevat als een provocatie.

Ze hebben de teambus in een andere kleur gespoten, de naam van Liberty Seguros van de shirts en broeken gehaald en nemen vrolijk deel aan de Dauphiné Libéré. ‘Ik ben wielrenner en geen zakenman. Mijn beroep is trappen en trainen, om wedstrijden te winnen. Daarmee verdien ik mijn boterham’, reageerde Vinokoerov voor de proloog van de Dauphiné.

De verhalen over zijn baas Manolo Saiz laat hij van zich afglijden. Saiz is een van de hoofdpersonen van het schandaal. Twee weken geleden legde de Guardia Civil een dopingnetwerk bloot waarbij onder meer vier ploegen betrokken zouden zijn, twee Spaanse en twee buitenlandse.

Saiz werd gearresteerd en urenlang verhoord. Hoofdsponsor Liberty Seguros wenste daarna niet langer met de ploeg geassocieerd te worden. Een maand voor de start van de Tour zou iedere favoriet voor de eindzege uit het lood geslagen zijn. Niet Vinokoerov.

‘Natuurlijk is deze situatie vervelend’, vond Vinokoerov (32). ‘Ik sta versteld dat iedereen kennelijk graag de reputatie van Saiz besmeurt. Manolo begrijpt dat zijn aanwezigheid in de Dauphiné nu niet gewenst is, maar hij is niet voorgoed van het toneel verdwenen. Hij is een vechter, net als ik.’

Dus pakte Vinokoerov doodleuk de telefoon toen zijn Tourstart door een gebrek aan een werkgever in gevaar dreigde te komen. Hij belde met premier Akhamatov en president Nazarbajev van Kazachstan. Die verzekerden hem dat de renner zich geen zorgen hoefde te maken over zijn toekomst.

Ze stonden nog bij Vinokoerov in het krijt. Akhamatov is naast premier ook de voorzitter van de nationale wielerbond. En die kan alleen maar bestaan bij de gratie van de schenkingen en de prestaties van de beste renner van Kazachstan. Nazarbajev was Vinokoerov nog iets verschuldigd, nadat die zich achter hem schaarde bij de presidentsverkiezingen.

Sinds zijn zilveren medaille bij de Olympische Spelen van Sydney en zijn derde plaats in de Tour van 2003 wordt hij in zijn vaderland op handen gedragen. Omdat Kazachstan een van de vijf grootste olieproducenten ter wereld wil worden, was het logisch dat de politici zich tot die industrietak wendden om de benodigde tien miljoen euro bij elkaar te krijgen.

Uiteindelijk verenigden vijf petroleummaatschappijen zich en werd besloten de naam van de hoofdstad van Kazachstan, Astana, aan de ploeg te verbinden. De shirts worden zeegroen met een stralende gele zon, naar de nationale vlag. Volgende week heeft de Ronde van Zwitserland de primeur, dat wil zeggen als de internationale wielerunie toestemming geeft voor de overname.

De UCI heeft zich in de affaire nog niet uitgesproken over de gevolgen voor de twee betrokken Spaanse ploegen. Astana maakt deel uit van de Protour, dat sinds de oprichting ethiek en continuïteit tot de belangrijkste pijlers heeft gemaakt. De UCI is door de handelwijze van Saiz voor het blok gezet en zegt pas te kunnen handelen zodra het meer informatie heeft verkregen van de Spaanse justitie.

Saiz reisde vorige week naar Kazachstan om er de onderhandelingen met de nieuwe geldschieters af te ronden. Ook aan het verzoek aan Saiz om zijn functies in de vereniging van professionele wielerploegen (AIGCP) neer te leggen, werd geen gehoor gegeven.

Hij is in Spanje niet in staat van beschuldiging gesteld. En justitie zegt pas op 23 juni de eerste conclusies van de bloedzwendel openbaar te kunnen maken.

Vinokoerov maakt zich daarom geen zorgen over zijn Tourdeelname. ‘Waarom zou ik worden geweerd? Omdat niemand aarzelde een concurrent een mes in de rug te steken toen zich daarvoor een gelegenheid voordeed? Veel mensen zien mij kennelijk liever niet in de Tour. Maar ik zal er op 1 juli bij zijn in Straatsburg.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden