Korte celstraffen geëist na weigeren vredesmissie

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem celstraffen van twee en vier maanden geëist tegen twee militairen die niet op vredesmissie naar Afghanistan wilden....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Uit een eerder vonnis van de rechtbank blijkt dat de militaire kamer het weigeren van een vredesmissie niet beschouwt als het negeren van een eenmalig dienstbevel, maar ziet als het weigeren van ‘iedere dienst’.

De officier van justitie refereerde aan dit eerste vonnis. Het algemene belang van vredesmissies en de geloofwaardigheid van de krijgsmacht zijn volgens hem in het geding. Kennelijk is defensie zelf zich daar niet voldoende van bewust, bleek uit verklaringen. De soldaten werden niet goed voorgelicht. Maar volgens de officier van justitie wordt iedere militair geacht de wet te kennen.

Bij de Groningse soldaat hield de officier wel rekening met de vastgestelde diagnose van ADHD. Dit zou verklaren waarom L. zich zoveel had aangetrokken van zijn vriendin en familie. De eerste zou de relatie van zesenhalf jaar verbreken als hij meeging naar Uruzgan en zijn vader had gezegd dat hij hem ‘nog liever zelf de benen brak’. Zijn plotselinge ommezwaai door het bericht op teletekst met daarin de strengere strafmaat zou zijn instabiliteit bewijzen.

Onderzoeken en testen hebben bij de tweede militair, F., geen verminderde toerekeningsvatbaarheid kunnen vaststellen. Defensie ging zelf steeds uit van een posttraumatisch stresssyndroom door een eerdere uitzending naar Irak. Dat is de reden dat de militair in eerste instantie niet werd vervolgd, niet is geschorst, noch oneervol ontslagen.

Desondanks liet het Openbaar Ministerie hem vorige maand voorkomen. Hij kwam toen zonder advocaat. De militaire kamer vond dat hij rechtsbijstand moest zoeken en hield de zaak aan. Zijn advocaat wees maandag op het drank- en drugsgebruik van zijn cliënt en de verwarde staat waarin zijn vader hem had aangetroffen vlak voor de uitzending.

Beide advocaten haalden een brief van de staatssecretaris van Defensie aan de Kamer aan. Daarin staat dat de commandant de militairen voor uitzending screent op geschiktheid. Beide militairen waren niet geschikt, betoogden zij afzonderlijk van elkaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden