Kortademige choreografieën

DANS..

Rotterdam Zo vaak wordt er niet modern gedanst op Casta Diva uit de Norma van Vincenzo Bellini of op Verdi’s Il Trovatore. Een origineel idee dus, van Scapino Ballet Rotterdam, om de jaarlijkse seizoensafsluiting Twools dit keer op instigatie van de eveneens deze week gehouden Rotterdamse Operadagen te enten op allerlei bekende en minder bekende operafragmenten.

De oude rotten Ed Wubbe en Hans Tuerlings en de jonge honden Lucas Jervies, Allessandro Pereira en Loïc Perela zien zich in Twools at the opera geconfronteerd met bijvoorbeeld het gevoelige Humming Chorus uit Puccini’s Madame Butterfly of met Händels treurige Scherza Infida uit de gezongen Ariodante.

Op het podium oogt deze ontmoeting tussen dans en opera echter als allegaartje van kortademige choreografieën op blikkerige zang (op band). Live-muziek wordt gemist (hoe begrijpelijk ook, want kostbaar).

Onduidelijk is de ironische rode draad die Tuerlings toevoegt. De dansers Mischa van Leeuwen, Mitchell-lee van Rooij en Sherida Lie komen telkens met microfoons onder hun armen het podium op, om te verhalen over het moordzuchtig complot uit Shakespeares Romeinse tragedie Julius Caesar.

Tuerlings weeft nog wat vaag commentaar mee over de omgang van choreografen met dansers (‘Over my dead body, the dancers do what they always do.’). Lie is echter minder sterk als performer dan als danseres, waardoor de teksten over intriges nauwelijks intrigeren. Ook het gegoochel door beide heren met microfoons is fratsengedrag.

Onder de veertien korte choreografieën valt Wubbes vakmanschap wel op. Hij fascineert met ontblote bovenlijven, zowel in het feminiene zestal, waarin rode dusters sensueel van schouders glijden, als in de dubbelsolo waarin een man met zijn handen zijn schouderbladen bedwelmt en een vrouw sierlijk wegdraait vanwege ingehouden verdriet.

Ook de promenadedans van Loïc Perela op Bellini’s Casta Diva is aardig: wandelende koppels verstoppen terloops elkaars hoofden onder hun shirts.

Maar de moderne Romeinen, liggend op een met kleurige tl-lampen belichte tafel, komen niet uit de verf. ‘For us it’s all about the body’, declameert Lie. Zal zeker, maar dan? Misschien moet Tuerlings eens gewoon een grote dansopera maken voor Scapino Ballet Rotterdam. Zonder die vervelende kortademigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden