Kort nieuws

Windesheim sluit voorlopig Gebouw X

De hogeschool Windesheim in Zwolle heeft uit voorzorg Gebouw X op de campus gesloten in afwachting van nader onderzoek van de vloerconstructie. Die is hetzelfde als de vloer van een parkeergarage bij Eindhoven Airport die in mei instortte. Eerste uitkomsten van een onderzoek geven aanleiding tot sluiting. De hogeschool in Zwolle heeft komende week herfstvakantie. De lessen komen dus niet in het gedrang. In Gebouw X studeren 5.500 studenten en werken 370 medewerkers.

Eneco-personeel vreest aandelenverkoop

Eneco-personeel roept gemeenten die aandelen hebben in het energiebedrijf op nog eens goed na te denken over verkoop van hun aandelen. De gemeenten moeten voor het eind van de maand hebben besloten of ze wel of niet verkopen. Zo ja, dan zouden er garanties voor de werkgelegenheid moeten komen, schrijft de centrale ondernemingsraad in een brief aan de betrokken wethouders en raadsleden van onder meer Dordrecht, Delft, Amstelveen, Aalsmeer en Ameland. De nieuwe koper zou bovendien de duurzame doelstellingen van Eneco moeten onderschrijven. De brief is namens alle 3.500 Eneco-medewerkers verstuurd, door de centrale ondernemingsraad van het bedrijf. Ruim een week geleden besloot de gemeenteraad van Rotterdam zijn aandelen in Eneco te verkopen. De stad is met een belang van bijna 32 procent de grootste aandeelhouder. De op een na grootste aandeelhouder, de gemeente Den Haag, houdt zijn pakket.

Italiaanse regio's willen ook meer autonomie

Inwoners van de Noord-Italiaanse regio's Veneto en Lombardije hebben zich zondag in een niet-bindend referendum uitgesproken over meer autonomie. De twee 'rijke' Italiaanse regio's goed voor 30 procent van het nationale inkomen worden bestuurd door de rechts-populistische partij Lega Nord die in de jaren tachtig van de vorige eeuw is opgericht met het doel de regio's af te scheiden van Italië. Onder de huidige partijvoorzitter Matteo Salvini is dit doel losgelaten. Anders dan in de Spaanse regio Catalonië is niet gestemd over onafhankelijkheid, maar over de vraag of Veneto en Lombardije meer zeggenschap moeten krijgen over onder meer het beheer van hun financiën, onderwijs en de gezondheidszorg. Ook willen de voorstanders van meer autonomie een grotere rol van de regio's bij het innen van belastingen. De initiatiefnemers vinden dat Veneto en Lombardije te veel geld afdragen en er te weinig voor terugkrijgen. Zij hopen met een positieve uitkomst van het referendum sterker te komen staan in de onderhandelingen met het centraal gezag in Rome. De stembussen sloten zondag om 23.00 uur. De resultaten worden maandag verwacht.

Weer arrestaties om ontsnappingspoging

In verband met de verijdelde ontsnappingspoging van Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond zijn twee nieuwe verdachten gearresteerd, meldde het Openbaar Ministerie in Amsterdam zaterdag. Eerder werden al vier verdachten aangehouden voor een poging een helikopter te kapen om daarmee A. uit de gevangenis te bevrijden. Bij het verijdelen van die poging kwam het tot een wilde achtervolging in het Limburgse Roosteren en werd een verdachte doodgeschoten.

Palestijn opgepakt om vertaalfout Facebook

Een Palestijnse man is opgepakt vanwege een opvallende vertaalfout. De man schreef volgens Israëlische media 'goede morgen' op Facebook. De politie meende ten onrechte dat hij een dreigement had gepost. De man deelde op de sociale netwerksite een foto waarop hij lachend poseerde naast een bulldozer. Hij wenste zijn volgers daarbij een goede morgen. Dat bericht trok de aandacht, omdat bulldozers eerder zijn gebruikt bij aanslagen. De politie kwam in actie nadat de opmerking automatisch was vertaald door Facebook. Dat maakte van 'goede morgen' in het Arabisch 'pijnig hen' in het Engels en 'val ze aan' in het Hebreeuws. Volgens de krant Haaretz is het bericht niet voorgelegd aan een agent die Arabisch spreekt. De politie zag de fout snel in en liet de man na enkele uren weer gaan. De Palestijn wilde zelf niet reageren en heeft zijn bericht verwijderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden