Kort -- In onderzoek, week 26

RUIMTEVAART


Kritiek op steriel mars

De pogingen van NASA om Mars te beschermen tegen aardse micro-organismen zijn onnodig duur en onhandig bij de zoektocht naar leven op de planeet. Dat schrijven twee astrobiologen in Nature Geoscience. NASA probeert biologische vervuiling van andere planeten tegen te gaan die kan ontstaan door de verkenning van het zonnestelsel. Volgens de twee Amerikanen zijn organismen van de aarde waarschijnlijk allang op Mars terechtgekomen door meteorietinslagen en ongesteriliseerde ruimtevaartuigen. Dat betekent ofwel dat aardse organismen gewoonweg niet kunnen overleven op Mars, ofwel dat het kwaad toch al is geschied.


PREHISTORIE


Groep maakt slimmer

Apen die leven in grotere groepen, zijn sociaal intelligenter en hebben geavanceerdere manieren van communicatie. Dit blijkt uit twee studies die deze week zijn verschenen. Amerikaanse biologen testten de sociale intelligentie van zes ondersoorten van lemuren en ontdekten dat de lemuren die gewoonlijk in groepen van gemiddeld vijftien leven het hoogste scoorden. Britse onderzoekers gebruikten intussen een computersimulatie om na te bootsen wat er gebeurt met steeds grotere groepen. Boven een zekere grootte is meer communicatie nodig om nog als groep te kunnen handelen. Al sinds de jaren tachtig nemen veel experts aan dat er een verband bestaat tussen groeps- en hersengrootte; veel onderzoekers zien taal als de uiting van een nóg grotere groep.


KLIMAAT


Schonere lucht? storm

De toename van het aantal tropische stormen in de Noord-Atlantische regio is mogelijk het gevolg van schonere lucht, blijkt uit een studie door het Met Office, de Britse evenknie van het KNMI. Luchtvervuiling heeft een positieve invloed op de helderheid en levensduur van laaghangende bewolking boven zee. Uit simulaties van het Met Office blijkt dat het onderliggende water hierdoor sterker afkoelt dan eerder nog werd aangenomen. In koeler water kunnen stormen minder goed tot ontwikkeling komen. Ook ontstaat door de wolkenvorming als gevolg van luchtvervuiling extra windschering in het gebied waar tropische stormen ontstaan, waardoor deze uit elkaar getrokken worden.


NATUURKUNDE


Kwartet met quarks

Fysici van twee versnellerprojecten in China en Japan denken een zeldzaam deeltje te hebben gespot, dat niet uit twee of drie quarks is opgebouwd maar uit vier. Van het zogeheten Zc(3900)-deeltje zijn 466 waarnemingen gevonden in botsingen van elektronen en positronen, de antideeltjes van elektronen. Theoretici zijn in rep en roer. Normale materiedeeltjes bestaan uit drie quarks, maar er zijn geen regels die een hoger aantal quarks verbieden. Critici van de claim denken dat het een kortstondige bundeling van twee mesonen betreft, bekende deeltjes met twee quarks elk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden