'Kort ICT-sprintje is onvoldoende'

Nederland dreigt op ICT-gebied achterop te raken, zegt minister Jorritsma. 'Om ons heen zijn ze flink op stoom'...

Twee jaar geleden was de boodschap van Paars duidelijk: Nederland moet koploper worden op gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Successen konden snel worden gemeld. Enkele internationale telecomgiganten kondigden hun komst aan naar Nederland en Amsterdam is hard op weg ICT-centrum van Europa te worden. Extra miljarden werden uitgetrokken.

Uit een vergelijkend onderzoek blijkt echter dat Nederland op ICT-gebied voorbijgestreefd dreigt te worden. Nederland staat zevende op de ICT-ranglijst, maar de achterstand op de Verenigde Staten, ICT-natie bij uitstek, wordt groter. VVD-minister Jorritsma van Economische Zaken komt met een speciale agenda om de komende jaren de zwakke plekken weg te werken; 932 miljoen gulden wordt ervoor uitgetrokken.

- Dat is een lelijke tegenvaller. Niks koppositie, nog steeds zevende. Wat is er misgegaan?

Jorritsma: 'Ik begrijp dat we over een paar jaar wellicht een plaatsje opschuiven op de ICT-ladder. Dat is misschien weinig, maar de landen om ons heen zijn intussen ook flink op stoom gekomen. Het is niet een kwestie van eenkort sprintje en we halen ze wel in. Daar moeten we jaren hard aan werken.

- Is 932 miljoen gulden wel genoeg om Nederland aan kop te brengen?

'Het is nooit voldoende, maar het is een flinke smak geld. En natuurlijk is dit niet het enige. We hebben al vele miljarden uitgetrokken voor ICT, dit is extra.'

- Maar het blijft tobben met computers in de klas, zo lijkt het.

'Computers neerzetten en aansluiten op het netwerk is één. Maar of docenten ze werkelijk als middel gaan gebruiken om onderwijs te geven, is een tweede. Op dit gebied hebben we nog een lange weg gaan.

'Hetzelfde geldt voor het midden- en kleinbedrijf. Iedereen is er nu wel zo'n beetje aan gewend zijn administratie te doen met de computer. Maar profiteren van de voordelen die moderne technologie biedt, is iets anders. Zakendoen via internet komt in deze sector langzaam van de grond.'

- Hoe komt dat ?

'Het zit een beetje in de Nederlandse mentaliteit. Wij kijken graag de kat uit de boom. In de begindagen zijn er ook wel grote bedragen geïnvesteerd die achteraf weggegooid geld bleken. Daar zijn ondernemers van geschrokken.'

- Wat moet erbij de overheid veranderen om aansluiting met het buitenland te houden?

'We zijn gewend om informatie aan te bieden in mooie brochures. Maar we moeten ons veel meer richten op specifieke vragen. Neem een simpel probleem: je moeder moet naar een verzorgingstehuis. Op internet vind je ontzettend veel informatie over verzorgingstehuizen. Maar niet de informatie die je nodig hebt, zoals: wat zijn de beste verzorgingstehuizen? Hoe geef je je op?

'De overheid moet deze gigantische knoop ontwarren en alle voor het publiek toegankelijke informatie op internet zetten, visitatie- en inspectierapporten incluis. Er moet één overheidsloket op internet komen: van paspoort tot bouwaanvraag. In 2002 een kwart van alle overheidsdiensten via internet aanbieden, lijkt misschien niet zo ambitieus, maar als je bedenkt wie we allemaal mee moeten krijgen. We moeten ook de bescherming van persoonlijke gegevens goed regelen. Dat kan met ICT heel goed, maar we moeten er wel afspraken over maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden