Kort geding tegen no-claimregeling

Veertien chronisch zieken hebben maandag in een kort geding geëist dat zij compensatie krijgen voor de no-claimregeling van minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid....

ANP

Volgens de chronisch zieken is de no-claimregeling discriminerend. Vanwege hun ziekte moeten ze relatief vaak naar specialist en ziekenhuis. Ze kunnen zo nooit een beroep doen op de regeling.

Tijdens het kort geding bij de rechtbank in Den Haag eiste hun advocaat A. Wijnberg dat de chronisch zieken 255 euro krijgen, het maximale bedrag dat krachtens de no-claimregeling wordt terugbetaald. Volgens Wijnberg is de regeling in strijd met een VN-verdrag uit 1966. Dat verdrag bepaalt dat overheden geen groepen mogen uitsluiten van medische zorg.

Landsadvocaat G. de Groot zei tijdens het kort geding dat individuele burgers, zoals de chronische zieken, in de rechtszaal geen beroep kunnen doen op dit VN-verdrag. Het verdrag zou slechts een symbolische betekenis hebben. Verder bestreed hij dat de no-claimregeling chronisch zieken discrimineert. Ook andere groepen vallen buiten deze voorziening omdat ze hoge medische kosten moeten maken. De landsadvocaat doelde op mensen die gezond zijn, maar vanwege bijvoorbeeld een verkeersongeval toch gedwongen zijn een dure operatie te ondergaan.

Uitspraak is voorzien op 7 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden