Kort geding om verhuizing gehandicapte

De ouders van de gehandicapte Jerry (25) willen via een kort geding voorkomen dat de zorginstelling 's Heeren Loo hun zoon verhuist van een instellingsterrein in Noordwijk naar een woongroep in Hillegom. Het geding dient vandaag.

NOORDWIJK - De verhuizing volgt op klappen die Jerry vorige zomer kreeg van een medecliënt. Nadat zijn ouders hierover hadden geklaagd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, plaatste 's Heeren Loo de betreffende medecliënt tijdelijk over naar een andere locatie. Met de ouders van die jongen is afgesproken dat hij eind deze maand terug mag naar de woning, als Jerry is verhuisd.


's Heeren Loo kwam drie jaar geleden internationaal in het nieuws met beelden van de zwaar gehandicapte jongen Brandon, die vanwege de veiligheid met een tuigje zat vastgebonden aan de muur. Sinds die ophef worden in de gehandicaptenzorg steeds minder cliënten vastgebonden en geïsoleerd.


Er is weinig aandacht voor de keerzijde daarvan, zegt Yvette Dijkxhoorn, onderzoeker aan de Universiteit Leiden op het gebied van verstandelijk gehandicapten met autisme. 'Als je cliënten minder fixeert, betekent dat ook dat de risico's op agressie aan de andere kant toenemen. Voor het personeel, maar ook voor groepsgenoten.'


De ouders van Jerry vinden het wrang dat hun zoon moet verhuizen terwijl hij degene is die klappen kreeg. De beoogde nieuwe woongroep ligt aan een autoweg, zodat hij daar hij volgens hen niet meer zelfstandig kan fietsen en wandelen. Op het afgeschermde instellingsterrein in Noordwijk waar hij nu woont, kan dat wel.


Volgens 's Heeren Loo is de nieuwe plek passend voor Jerry en zal hij er ook kunnen fietsen. De verhuizing is volgens de zorginstelling geen direct gevolg van de mishandeling. 'Er is gezocht naar een nieuwe plek omdat Jerry's ontwikkeling en gedrag de afgelopen tijd zodanig zijn verbeterd dat hij zijn huidige plek is ontgroeid.'


pagina's 16 en 17 Isoleren is uit den boze, maar nu krijgt Jerry klappen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden