Korrelatie: het gaat slechter met Nederland

Als de stichting Korrelatie de barometer is van de (geestelijke) gezondheidszorg - en ze denkt dat ze dat is - dan is het slecht gesteld met Nederland....

Korrelatie is een bijna veertig jaar oude vraagbaak, vooral bekend als telefoonnummer na afloop van tv-programma's. Bij de stichting werken verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en psychologen die bellers of mailers de weg wijzen naar professionele bijstand.

Elk jaar maakt Korrelatie een toptien van aangekaarte kwesties. Juist omdat die lijst zo constant is, geeft ze volgens directeur Doorke Huijbregts goed inzicht in de problemen.

De toptien wordt dit jaar aangevoerd door relatieproblemen (5.879). Daarmee heeft de hitlijst een nieuwe nummer-1. Vorig jaar was dat nog seksualiteit (4.750). Volgens directeur Doorke Huijbregts komt dat doordat relaties, of misschien juist de beëindiging daarvan, steeds meer problemen oproepen. Ondanks alle voorlichting over seksualiteit en zwangerschap wordt Korrelatie daarvoor nog altijd even vaak geraadpleegd.

Nieuw in de topvijf (2.861, vorig jaar nog zevende) is de rouwverwerking. De reden daarvan kan velerlei zijn, maar Huijbregts denkt dat een veelbekeken tv-programma daaraan vorig jaar aandacht heeft besteed. Ze gelooft niet dat het te maken heeft met het publieke afscheid van Pim Fortuyn en prins Claus. 'Juist als de dood zo collectief wordt beleefd, kun je persoonlijk leed ook goed kwijt. 'Het meest opvallend is de entree van de zorgorganisatie (2.317).

Nederlanders hebben steeds meer moeite om hun weg te vinden in de zorg. Dat is opvallend omdat verzekeraars elkaar aftroeven in bijstand aan hun cliënten. Kennelijk zet dat geen zoden aan de dijk.

Zo heeft CZ een gezondheidslijn die 24 uur operationeel is, een website waarop zijn klanten een adequaat antwoord op hun zorgvraag kunnen vinden en helpt, indien nodig, ook de kortste wachtlijst te vinden. Maar volgens CZ-woordvoerder Westerwoudt is het dweilen met de kraan open. 'Zolang er zoveel verschillende loketten en systemen zijn blijft het een doolhof.'

Omdat verzekeraars ook een zakelijk belang hebben, is het volgens Huijbregts alleen maar goed dat een onafhankelijke organisatie als Korrelatie een handje toesteekt. Dat zal volgend jaar overigens een stuk lastiger worden. Stichting Korrelatie verliest de helft van haar subsidie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden