Korpschef

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten zei dinsdag dat hij niet van plan is vrouwen met een boerka onmiddellijk te arresteren. Hij wil ze er op aanspreken, maar oppakken en opsluiten lijkt hem onverstandig.


'Hé, is daar iemand, in die boerka?'


'Ja, ik.'


'Mag niet hè, een boerka. Geen gezicht. Begrepen?'


'Ja.'


Altijd met die types in gesprek blijven, dat is het beste, daar heeft Welten gelijk in. Met gevangenissen vol boerkadraagsters sla je internationaal ook een modderfiguur.


De opmerkingen van Welten leidden in Den Haag tot 'woedende' reacties. Er wordt daar louter nog woedend gereageerd. Kalme reacties tellen niet meer mee. Gematigdheid is een teken van zwakte, het is zaak meteen flink van leer te trekken en er vol in te kleunen. Dit alles in navolging van de PVV, die er mooie successen mee boekt.


Bij het CDA hebben ze Mirjam Sterk ingehuurd om het gat op rechts af te dichten. Bij Sterk staat het verstand al een tijdje op nul en de blik op oneindig. Als er iets is met integratie of immigratie komt ze uit de kast en begint verontwaardigd te blazen. Sneu, maar oké. 'Het kan niet zo zijn dat¿', begon Sterk, en gaf vervolgens Welten onderuit de zak.


Welten zei ook dat hij zijn gezonde verstand zou blijven gebruiken. Dat is in de huidige politieke omstandigheden een zwaar dreigement. Het kwam hem op een woedende reactie van Jeanine Hennis te staan, de strenge powerwoman van de VVD. Volgens Hennis suggereerde de politiechef met die woorden dat 'de regering zijn verstand niet gebruikt': tegenwoordig een ontoelaatbare verdachtmaking.


In het regeerakkoord staat, dat het kabinet met een voorstel komt voor 'een algemeen verbod op gelaatsbedekkende kleding zoals boerka's'. Dat voorstel is er nog niet. Als het er wel is, moet het eerst nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Er zijn in Nederland naar schatting tussen twee- en driehonderd vrouwen zo gek om gehuld in boerka over straat te gaan. Een paar honderd te veel, maar niet iets om je echt druk over te maken. Er gaan wel vreemdere vogels over straat, en ook nog in volle glorie.


Een relletje over niks dus. Maar de brulkikkers in ons parlement laten geen kans voorbij gaan om de wangen flink op te blazen en zich van hun stoerste kant te laten zien.


Het voorgestelde boerkaverbod is pesterij en goedkope symboolpolitiek, en wie als politicus niet elk zelfrespect overboord heeft gezet zou zich moeten hoeden er van mijn belastingcenten ook maar één woord aan vuil te maken.


We moeten die vrouwen niet dreigen met arrestatie, maar hen duidelijk maken dat ze zich niet in een boerka moeten laten opsluiten.


Welten zei eigenlijk niks anders dan dat hij wel wat beters heeft te doen, dan de idiote hersenspinsels van de kakelende klasse in Den Haag allemaal even serieus te nemen.


Misschien niet geheel correct, staatsrechtelijk gezien, maar wel begrijpelijk. Eerst moet hij op last van de loslopende gek Graus zijn koddebeiers omscholen tot animalcop, straks moet hij de jacht openen op amper te vinden boerkadraagsters - en als wegens het gebrek aan manschappen het aantal brievenbuspissers en stomdronken Kamerleden dat lachend langs alcoholfuiken raast sterk toeneemt, heeft hij het gedaan.


Het is nog reces, maar niet voor de Haagse wanen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden