Korpschef verdient steun voor doorbreken gesloten politiecultuur

De korpschef verdient steun van binnen en van buiten voor zijn missie de politie bij de tijd te brengen.

Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom. Beeld Jiri Buller

Erik Akerboom, korpschef van de nationale politie, gooit zijn volle gewicht in de schaal om de gesloten cultuur bij de politie te doorbreken. Zijn diagnose is even juist als pijnlijk: 'De buitenwereld is enorm veranderd en de politie veranderde niet mee.' (+)

Het pijnlijke zit hem in de herhaaldelijk mislukte pogingen om vrouwen, lhtb'ers en mensen met een migratieachtergrond bij de politie binnen te halen, vast te houden en te laten doorstromen naar de hoogste regionen. Het siert Akerboom dan ook dat hij het als zijn missie ziet te slagen waar zijn voorgangers niet in staat bleken de vereiste doorbraak in de samenstelling van het personeel te realiseren.

Het benoemen van dertien topfunctionarissen met een migratie-achtergrond is een eerste stap, met een belangrijke signaalwerking. Het is ook de gemakkelijkste stap. Veel moeilijker is het de politieorganisatie aantrekkelijk te maken voor medewerkers uit ondervertegenwoordigde groepen.

In de eerste plaats natuurlijk omdat de politie-organisatie als gevolg van een geforceerde centralisatie bovenmatig op de proef wordt gesteld. Akerboom neemt in zijn interview afstand van zijn voorganger Gerard Bouman, die hem had voorgespiegeld dat hij 'alleen nog de plinten moest aflakken'. Akerboom uit terechte kritiek op het overladen van de politie met veranderingen en doelstellingen binnen te krappe randvoorwaarden en een onhaalbare tijdsplanning.

Belangrijker nog is de kwestie van de naar binnen gerichte politiecultuur, waarin kritiek wordt beschouwd als gebrek aan loyaliteit. Die cultuur wordt in stand gehouden door baangaranties, betonnen rechtsposities, even machtige als conservatieve vakbonden en medezeggenschapsrituelen. Het schandaal met de geldverslindende zelfverwennerij van de centrale ondernemingsraad staat niet op zichzelf.

Akerboom realiseert zich dat modernisering van het personeelsbeleid veronderstelt dat de vanzelfsprekendheid van 'een baan voor het leven' moet worden doorbroken. Hij wil honderden leidinggevenden leren dat ze hun ondergeschikten voortaan veel scherper moeten houden.

Het streven van Akerboom om zijn korps open te gooien verdient alle steun. Niet alleen van zijn eigen mensen, maar ook van de soms overvragende buitenwereld.

Lees verder

Divers talent
De cultuur binnen de politie moet nodig veranderen. De top van alle 11 politie-eenheden, de korpsleiding en het Politiedienstencentrum krijgt nog dit jaar een extra plek voor 'divers' talent.

Vernieuwing en diversiteit
Vernieuwing rekent Erik Akerboom tot zijn belangrijkste taken als korpschef van de Nationale Politie. 'De wijkagent moet ook een webagent zijn'. Lees hier het interview (+).

'Zonder minderheden gaan we naar de filistijnen'
De politie raakt in zo'n snel tempo haar draagvlak bij 'de gekleurde samenleving' kwijt, dat alleen een forse instroom van biculturele agenten dat kan stoppen. Dit zegt commissaris Max Daniel, een van de hoogste politiefunctionarissen (+).

'We worden niet meer ervaren als politie voor iedereen'
Een groep leidinggevenden bij de politie vindt dat er lang genoeg is gepraat over diversiteit (+). Het is tijd dat er echt iets verandert. Alleen dan kan de politie er voor iedereen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden