Korpschef politie doet aangifte tegen oud-voorzitter ondernemingsraad

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie heeft aangifte gedaan tegen de voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR), en tegen een ondernemer die diensten aan de COR heeft geleverd.

Korpschef Akerboom.Beeld ANP

De ex-voorzitter van de ondernemingsraad, Frank G., is onderwerp van een nog niet afgerond integriteits-politieonderzoek wegens te royale uitgaven die hij niet kan verantwoorden. Zijn voormalige secretaresse, Loni L., zou de financiën onrechtmatig hebben beheerd. Ook naar haar loopt een integriteitsonderzoek.

Het is voor het eerst dat een werkgever in de publieke sector aangifte doet wegens schending van de integriteit door de eigen medezeggenschap. Naar verwachting zal het Openbaar Ministerie met deze aangifte tot vervolging overgaan.

Korpschef Akerboom laat via een persbericht weten dat 'in de onderzoeken onregelmatigheden zijn geconstateerd in de verantwoording van de bestedingen van de COR. Deze hebben ook bij mij het vermoeden van strafbare feiten gewekt'.

Feesten van 12 duizend euro

Frank G. trad op 21 juni van dit jaar onder dreiging van een afzettingsprocedure terug als voorzitter van de COR, die de belangen van 65 duizend politiemensen behartigt - de politie is de grootste werkgever van Nederland. G. liet onder meer feesten voor COR-bestuursleden en hun partners organiseren ter waarde van twaalfduizend euro (tweeduizend euro per stel) in het Amstelhotel, en zevenduizend euro (zo'n duizend euro per persoon) in cruisehotel SS Rotterdam, in een tijd dat agenten demonstreerden voor een beter salaris.

In 2015 overschreed de COR haar begroting ruimschoots met de besteding van ruim een miljoen aan extern adviseurs, onder wie een imagocoach voor voorzitter G. en vicevoorzitter Bert Siemeling. De COR vergaderde voor ruim een ton per jaar in watersportaccommodatie The Boathouse in G.'s woonplaats Almere, hoewel de politieregels voorschrijven dat in principe moet worden vergaderd op een locatie van het korps. Daarnaast is onderzocht of oud-voorzitter G. met belastinggeld onnodige of buitensporige dienstreizen maakte in gezelschap van zijn echtgenote en secretaresse Loni L. en haar partner, hoewel overheidsregels het meenemen van partners op dienstreizen verbieden.

G. bood deze zomer per brief aan COR-collega's zijn excuses aan voor zijn 'neiging soms zaken te solistisch op te pakken'. Hij heeft steeds aangegeven dat voormalig korpschef Gerard Bouman van de uitgaven van de COR op de hoogte was, ze autoriseerde en er zelfs een politiecreditcard voor ter beschikking stelde. Tegenover de Volkskrant ontkende Bouman eind juni dat hij van exorbitante uitgaven op de hoogte was.

Salarisschaalverhoging

Niet duidelijk is in hoeverre de betrokkenheid van Bouman wordt onderzocht - de korpsleiding geeft verder geen toelichting op de aangifte. Op zijn laatste vergadering met de centrale ondernemingsraad bevorderde voormalig korpschef Bouman COR-voorzitter Frank G. tot hoofdinspecteur en de bijbehorende salarisschaal 11.

De functiebevordering moest de korpschef terugdraaien, het verhoogde salaris mocht G. houden. Het verwijt luidde destijds dat Bouman zijn medezeggenschap had 'gekocht' om tijdens de politiereorganisatie weinig tegenstand te ondervinden.

Op 6 juli van dit jaar traden de zeven leden van het dagelijks bestuur van de COR terug in afwachting van de resultaten van het integriteitsonderzoek. Bouman, G. en de ondernemingsraad zelf, die bestaat uit afgevaardigden van alle 28 politieregio's, zijn niet bereikbaar voor commentaar. Vrijdagochtend komen de leden weer bijeen.

Bij de korpsleiding liggen scenario's klaar voor het geval dat de voltallige COR opstapt - er zijn maatregelen getroffen zodat de bedrijfsvoering en het reorganisatieproces niet stil komen te liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden