Nieuws België

Korpschef Luik: onze agenten zijn geëxecuteerd

Bij een schietpartij in Luik zijn woensdagmorgen twee vrouwelijke agenten en een voorbijganger vermoord. De dader is door de politie neergeschoten. Het federaal parket heeft een terreuronderzoek geopend, en de politie gaat ervan uit dat zij zelf het doelwit was.

Een witte auto wordt weggehaald bij de plek waar de twee agenten zijn doodgeschoten. Beeld BELGA

Er wordt nog onderzocht of de dader, Benjamin H., een vierde moord heeft gepleegd. Hij was een crimineel die maandag met verlof de gevangenis voor 36 uur mocht verlaten. Maandagnacht werd een kennis van hem uit het drugsmilieu in zijn huis bij Marche-en-Famenne vermoord. H. is zelf afkomstig uit het naburige Rochefort.

Om half elf woensdagmorgen, voor de deur van het Luikse café Aux Augustinus, viel H. twee vrouwelijke agenten met een mes van achteren aan. Het lukte hem om hun dienstwapens af te pakken, en daarmee schoot hij de vrouwen neer. ‘Hij vermoordde ze koudweg’, zei een man die het zag gebeuren, maar die anoniem wil blijven, tegen het Belgische Sudinfo.be.

Er ontstond paniek. Ooggetuigen beschrijven hoe ze ‘veel, heel veel’ schoten hoorden, en er is een filmpje opgedoken waarin te horen is dat de man ‘Allahu Akbar’ roept. Mensen renden naar binnen of doken achter auto’s om dekking te zoeken. Een 22-jarige man die als passagier in een auto voorbijreed, is ook neergeschoten.

Forensisch personeel aan het werk in Luik, op de plek waar twee agenten zijn doodgeschoten. Beeld BELGA

Architect Daniel Dethier zag alles vanuit zijn raam gebeuren. Toen hij de schoten hoorde, keek hij naar buiten en zag hij twee politiemensen liggen. ‘Ze waren doodgeschoten’, zegt hij tegen De Standaard. ‘Er lag ook een derde persoon. Die leek ook dood.’

De dader zwaaide volgens Dethier met twee vuurwapens boven zijn hoofd, liep naar het lyceum Léonie de Waha, dat vlakbij ligt, en ging naar binnen. Hij hield enkele minuten lang een schoonmaakster gegijzeld, maar nadat de politie van alle kanten was aangestormd, verliet hij de school weer en vuurde om zich heen. ‘Die gast bleef maar schieten’, zegt Dethier, ‘terwijl de agenten moesten oppassen dat ze niemand van de voorbijgangers raakten.’ Er zijn nog vier agenten gewond geraakt, voordat hij zelf werd neergeschoten.

‘De schutter had het gemunt op de politie’, zei de Luikse korpschef Christian Beaupère woensdagmiddag op een persconferentie. Hij verwees naar de vele kogels die zijn afgevuurd op de agenten, en sprak van ‘een executie’ van de twee politievrouwen. Dat er op de school geen slachtoffers zijn gevallen, wijst er volgens Beaupère ook op dat deze instelling niet het doelwit was van H.

Veertiende keer met verlof

Benjamin H. was een 31-jarige man die een straf uitzat voor drugszaken, diefstallen en geweld tegen de politie. Hij had de gevangenis maandag verlaten met penitentiair verlof. Het was al de veertiende keer dat hij op deze manier vrij was, en daar waren tot dusver nooit problemen bij ontstaan. Volgens minister van Justitie Koen Geens waren er geen aanwijzingen dat het deze keer fout zou lopen, zei hij op het Belgische Radio 1.

H. raakte als puber al in aanraking met justitie en zat sinds 2003 min of meer aaneengesloten vast. Hij moest nog een straf uitzitten tot 2020. In de gevangenis zou H. volgens verschillende bronnen in aanraking zijn gekomen met geradicaliseerde moslims, en er wordt in de Belgische media gespeculeerd dat hij daarbij zelf geradicaliseerd is. Meerdere bronnen bestempelen hem als ‘hyperagressief’ en psychologisch labiel, meldt  het Nieuwsblad.

Volgens de Belgische jihadexpert Pieter van Ostaeyen is het nog veel te vroeg om iets te zeggen over het mogelijke motief van de dader. ‘Er wordt te snel en te veel gespeculeerd. Ja, er wordt onderzocht of de man een terroristisch motief had, maar dat wil niet per se zeggen dat het jihadistisch terrorisme was.’ Natuurlijk schiet iedereen na alle aanslagen die in België en de rest van Europa hebben plaatsgevonden direct overeind, zegt hij. ‘Maar laten we eerst de feiten afwachten.’

Politie bij de plek waar de schietpartij in Luik plaats heeft gevonden. Beeld BELGA

Volgens veiligheidsexpert Rik Coolsaet is het risico op aanslagen in naam van Islamitische Staat ‘de komende tijd helaas nog realistisch’, zo schrijft hij in een studie uit 2017 van het Egmont Instituut voor Internationale Relaties in Brussel. ‘Deze kunnen worden voorbereid door allerlei soorten mensen: terugkeerders, de zogenaamde lone wolfs, wanhopige mensen die aandacht zoeken, delinquenten die rechtvaardigheid zoeken en zelfs mentaal instabiele personen die hun psychologische problemen verpakken in een IS-verhaal.’

Het dreigingsniveau in België blijft op 2 staan, meldt het Belgische Crisiscentrum. Dit stond sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 op niveau 3 (‘ernstig’), en na de aanslagen in Brussel van maart 2016 zelfs even op het hoogste niveau 4 (‘zeer ernstig’), maar werd begin dit jaar verlaagd naar 2 (‘gemiddeld’). 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden