Korpschef Bouman stapt 'zonder voldoening' op

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie stapt op. Eerder dit jaar dreigden de politiebonden nog hun vertrouwen op te zeggen in Bouman, na twijfel over de vorming van de Nationale Politie. Hij maakte zelf zijn vertrek bekend.

Oud-korpschef Bouman. Beeld anp

'Voor het korps en voor mijzelf is het goed dat ik tot dit besluit ben gekomen. Ook al verschaft het mij op dit moment geen opluchting of voldoening', schrijft de 63-jarige Bouman, die op 1 februari afscheid neemt. In augustus zei hij nog in een interview met NRC 'vast van plan' te zijn om zijn termijn, die loopt tot 2019, vol te maken. Nu schrijft hij op de website van de politie: 'Ik concludeer dat de tijd is aangebroken om het stokje over te dragen. In tijden van veeleisende veranderingen ben ik op mijn sterkst. Zo zit ik in elkaar. Ik bouw graag huizen, maar heb een hekel aan het aflakken van het kozijn en de plinten. Wij naderen de fase waarin wij stap voor stap zaken verder moeten afronden en in balans brengen. Daar leent mijn karakter zich nu eenmaal minder voor.'

De Rotterdammer was bezig met de zwaarste werkopdracht van zijn leven. Al eerder had hij reorganisaties geleid bij het Openbaar Ministerie (OM) en bij inlichtingendienst AIVD. Maar ditmaal had hij de taak gekregen om de grootste reorganisatie uit de geschiedenis van de publieke sector te leiden: de vorming van de Nationale Politie. Hij moest 26 korpsen - die opereerden als onafhankelijke koninkrijkjes - smeden tot één korps.

Deze megareorganisatie verloopt niet volgens plan en veroorzaakt veel onrust. Eind vorig jaar verschenen meerdere kritische evaluaties. De Inspectie Veiligheid en Justitie omschreef het proces als 'te ambitieus'.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt het opstappen van de korpschef 'een moedig en wijs besluit'. 'Ik denk dat hij zich dat terecht heeft gerealiseerd. Ik vind het verstandig dat iemand anders de klus nu oppakt en dan ook kan afronden. Want dat is in het belang van de politie.' Van der Steur zei dat Bouman niet onder druk is gezet. 'Dit is een besluit dat de korpschef zelf heeft genomen. Ik wil ook namens het kabinet mijn respect en ongelooflijke waardering uitspreken voor het ongelooflijke werk dat hij heeft verricht samen met de korpsleiding.'

'Blauwe Baas' Bouman heeft imago van botterik

Gerard Bouman faalt niet. Dit zei de eerste 'Blauwe Baas' van de Nationale Politie eind 2012 over zichzelf in een interview in de Volkskrant. Inmiddels dreigt een vertrouwensbreuk tussen de politievakbonden en de vijfkoppige leiding van de Politie. Wat ging er mis met 'botterik' Bouman?

Twee keer zo langzaam, twee keer zo duur

Bij de presentatie van de 'her-ijkingsnota' voor de Nationale Politie, begin vorige maand, bleek al dat de reorganisatie twee keer zo langzaam ging dan gepland, en twee keer zo duur uit zou vallen. De belangrijkste deadline voor de reorganisatie is door Van der Steur verschoven van eind 2015 naar 2018. Het beschikbaar gestelde geld is verdubbeld van 230 miljoen naar 460 miljoen euro.

Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie is tot de conclusie gekomen dat 'meer realisme' vereist is bij het samenvoegen van 27 politiekorpsen tot één nationale organisatie. De vier belangrijkste gebreken volgens de nota: er moet te veel tegelijk gebeuren, het personeel is onzeker, de aansturing hapert en er is binnen de organisatie onvoldoende expertise om alle reorganisaties uit te voeren.

De afgelopen maanden kwamen tal van problemen aan het licht. Het ziekteverzuim steeg, de ict-kosten vielen hoger uit, het vertrouwen in de politietop was tanende en duizenden agenten kwamen in het geweer tegen de nieuwe functies die ze kregen toegewezen. Dat laatste probleem heeft nu prioriteit: voor het einde van het jaar moeten agenten weten waar ze aan toe zijn.

Bouman en toenmalig minister van Justitie Opstelten bij de beëdiging van Bouman in 2013. Beeld anp

Kritiek

Vanuit de bonden was er kritiek op Bouman. De top van de politie weet niet meer wat er leeft op de werkvloer, is het verwijt. Er ontstond irritatie nadat Bouman zich bemoeide met politieacties. Zo eiste hij excuses van de vakbonden nadat deze boos hadden gereageerd op een incident in Rotterdam. De leiding van de Rotterdamse politie had de forensische opsporing ingeschakeld om te achterhalen welke agenten CAO-leuzen op het wegdek hadden gekalkt. Daarnaast had Bouman zich achter de Staat geschaard toen deze politieacties tijdens de Haagse Cybertop wilde voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.