Korpschef Bouman: meer diversiteit nodig bij politie

Meer diversiteit is een absolute voorwaarde voor de legitimiteit van de politie in Nederland. Dat zegt korpschef Gerard Bouman in reactie op de onrust in Den Haag na de fatale arrestatie van Mitch Henriquez.

redactie
Korpschef Gerard Bouman in de Tweede Kamer. Beeld anp
Korpschef Gerard Bouman in de Tweede Kamer.Beeld anp

Op zijn interne weblog gaat Bouman uitgebreid in op de dood van de Arubaan Henriquez en de vraag of de Nederlandse politie discrimineert. Bouman zegt begrip te hebben voor burgers die verzet aantekenen tegen 'politie die het willekeurig zou hebben voorzien op mensen met een specifiek uiterlijk. Ook in mijn beleving een volstrekt terecht en legitiem verzet.'

Bouman zegt dat discriminatie niet structureel is bij de politie, maar wel voorkomt. De politie doet er volgens hem alles aan om dit tegen te gaan. Hij verwijst daarbij ook naar een vorige blog, waarin hij zijn vrees uitsprak uit voor een 'overwegend blanke politie tegenover een veelkleurige bevolking'. Meer diversiteit bij de politie is daarom cruciaal, benadrukt Bouman.

'Ik wilde van de aardbodem verdwijnen'

Agenten die na de dood van Mitch Henriquez zijn bedreigd omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij zijn aanhouding, proberen via de media dat beeld te corrigeren. Vandaag publiceerde de politie het verhaal van wijkagent Marius Blok, die vorige week op Twitter werd uitgemaakt voor moordenaar. Lees hier zijn verhaal.

Onderzoek naar nekklem

De Inspectie Veiligheid en Justitie gaat onderzoek doen naar het gebruik van de nekklem door de politie. Dat heeft een woordvoerder van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag gezegd. Lees het nieuws hier.

Emotionele gemeenteraad

Woensdag vond een emotionele gemeenteraadsvergadering plaats in Den Haag. De oppositie uitte, naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez en de daaropvolgende rellen in de Schilderswijk, scherpe kritiek op het stadsbestuur en de politie. Agenten discrimineren en de gemeente doet te weinig voor de bewoners, vindt een deel van de gemeenteraad. Andere partijen gaven juist aan dat de autoriteiten wat hen betreft niet hard genoeg hebben opgetreden.

Burgemeester Jozias van Aartsen zei het volgende over vermeende discriminatie onder de politie: 'Is Nederland racistisch? Nee. Komt racisme voor in Nederland? Helaas wel. Discrimineert de politie? Nee. Komt het voor dat agenten discrimineren? Helaas wel. De politieleiding is zich daar bewust van.'

De chef van de Haagse politie, Paul van Musscher, hield het niet droog bij de raadsvergadering. Met tranen in zijn ogen onderbrak hij zijn uitleg. Na een stilte zei hij: 'Ik begrijp de emoties die dit oproept. Ook bij mij, zoals u ziet. Ik begrijp ook dat mensen uiting willen geven aan hun emoties. Maar de manier waarop dat is gebeurd in de Schilderswijk kan niet.' Van Musscher zei dat de politie werkt aan verbetering.

Dat wordt bevestigd door het Haagse Actiecomité Herstel van Vertrouwen. Het comité laat per mail weten blij te zijn met de woorden van de burgemeester en de Haagse politiechef. 'Wij zien de nieuwe toon van de burgemeester en de politiechef in het erkennen van discriminatie binnen de politie als de kroon op ons werk. Er is een nieuwe basis gelegd voor samenwerking en wij kunnen nu eindelijk onze missie gaan waarmaken in de Schilderswijk.' Het lokale initiatief zet zich in om de relatie tussen inwoners van de wijk en de politie te herstellen.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen tijdens de raadsvergadering over het overlijden van Mitch Henriquez. Beeld anp
Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen tijdens de raadsvergadering over het overlijden van Mitch Henriquez.Beeld anp

Fatala Night at the Park

Dat Mitch Henriquez tegen de politie zei dat hij een wapen had, lijdt geen twijfel. Maar hij bedoelde iets anders. Wat gebeurde er met Mitch Henriquez? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden