'Korpschef Akerboom mag vele uren achter het scherm blijven zitten'

De ingezonden brieven van zaterdag 4 maart 2017.

Korpschef Erik Akerboom Beeld Jiri Buller
Korpschef Erik AkerboomBeeld Jiri Buller

Webagent

Als je jong bent, denk je na over wat je later wilt worden. Een leerkracht staat voor de klas en werkt met kinderen. Als verpleger of hulp in de zorg bied je hulp aan patiënt of cliënt.

Als wijkagent stap je op de fiets om problemen op te lossen. Dat zou je toch denken, maar steeds meer uren moeten mensen uit die beroepsgroepen doorbrengen achter de computer.

Korpschef Akerboom (Volkskrant, 3 maart) mag wat mij betreft vele uren achter het scherm blijven zitten, als zijn mensen er maar niet besmet door raken.

Jean Cosemans, Urmond

Diversiteit

Politiechef Akerboom pleit voor meer diversiteit in het korps (Volkskrant, 3 maart). Goed plan! Aanvoelen van of empathie hebben voor wat er op straat leeft, is van levensbelang voor een goed functionerende politie.

Ik zou daarbij een suggestie willen doen. Diversiteit in verkiezingstijd wordt altijd opgevat als 'migratieachtergrond' of 'vrouw'. Een groep die ook stevig ondervertegenwoordigd is en wél deel uitmaakt van de dagelijkse praktijk zijn mensen met een licht verstandelijke beperking. Aanvoelen van wat leeft onder deze groep - vaak zonder betaalde baan, weinig sociale verbinding en slecht begrepen - zou pleiten voor het reserveren van wat betaalde banen in het politiekorps. Niet als token-baantje, maar gewoon omdat de capaciteit van veel mensen uit die groep in de samenleving ernstig onderschat wordt.

Kom op Akerboom, pak nu even door!

Erwin Wieringa, Amsterdam

Grondtoon

Wie zich aangetrokken voelt tot het grondtoon-verkiezingsspeerpunt van de Vrijzinnige Partij, zoals de Volkskrantverslaggever (Volkskrant, 3 maart), lijkt te zijn (of was het ironie? Je weet het niet met dat nep-nieuws vandaag de dag...) raad ik van harte het (her)lezen van Umberto Eco's sleutelroman De slinger van Foucault aan. Hier vindt men een prachtige onderbouwing voor al het complotvermoeden, bubble-denken en vaccinatiewantrouwen ofwel juist een remedie daartegen.

Stone van den Hurk, Utrecht

Seksueel geweld

Zou Elma Drayer (Volkskrant, 3 maart) in welwillende overweging willen nemen dat seks(uele motivatie) wellicht toch een ietsiepietsie met seksueel geweld te maken kan hebben? Zoals mijn collega Linda Mealey in haar boek Sex Differences - Developmental and Evolutionary Strategies (2000) niet moe werd om uit te leggen: het feit dat verkrachting gewelddadig is, betekent nog niet dat het niets met seks heeft te maken, en het feit dat verkrachting een vorm van seks is, betekent nog niet dat het niet ook met geweld gepaard gaat.

Er bestaat anno 2017 een imposant corpus aan wetenschappelijke literatuur dat de populaire feministische mythe dat verkrachting niets met seks en alles met macht en/of geweld te maken heeft, weerlegt. Dat bovendien aantoont dat verkrachting cultureel universeel gedrag is; en dat het niet-menselijk equivalent van verkrachting ('forced copulation' of coerced copulation') een wijd verbreid fenomeen is in de natuur.

Johan M.G. van der Dennen, geweldonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen

Goed nieuws

Jan Eikelboom (Volkskrant, 3 maart) kan nog wat leren van Jort Kelder, die deze week bij De Stelling van Nederland wel raad wist met de mensen in de zaal die vinden dat we vooral moeten letten op wat er goed gaat. Geef die mensen de macht bij de media en er zal zeker niks gedaan worden aan de echte problemen.

Peter van Lenth, Haarlem

Beloning voor wanbeleid

Melkquota vervallen. Mestquota blijven. Boeren kopen toch meer koeien. Die produceren meer melk, maar ook meer mest. EU tikt Nederland op de vingers. Niet de boeren die te veel koeien hebben gekocht worden beboet, nee ze krijgen subsidie om te stoppen. Van wie? Van de Nederlandse belastingbetaler met 38 miljoen euro (Volkskrant, 3 maart). In welke andere sector worden ondernemers zo beloond voor bewust wanbeleid? En wij blijven zitten met de lege megastallen die het landschap vervuilen.

Ben van den Bos, Haarlem

Kilometerheffing

Kennelijk beseft briefschrijver Willem Dekker (Volkskrant, 3 maart) niet dat er allang voor het gebruik van auto's betaald wordt via de belasting en accijnzen in de benzineprijs. In de huidige benzineprijs gaat van elke liter ongeveer 1 euro naar het rijk. Bij een verbruik van 1 op 20 is dat dus 5 cent per kilometer. Bij een verbruik van 1 op 10 is het 10 cent. Een zuinige en daarom waarschijnlijk ook minder vervuilende auto betaalt ook minder.

Kortom, de kilometerheffing bestaat al.

Ruud Snikkenburg, Heemstede

Pianobloed

'Pianobloed' (Volkskrant, 3 maart) is een voortreffelijk artikel over de Russiche pianistenschool. Dank! Echter: de handen van muziekschooldirecteur Mikhaïl Chochlov liggen niet op een bladzijde uit een Bach-partituur, maar op het tweede thema van de pianosonate opus 2 nummer 3 van Beethoven.

Bob Berkemeier, Uithoorn

Respect voor Bush

Woensdag 1 maart berichtte de Volkskrant over 'liberalen' die opeens George W. Bush zouden zijn gaan herwaarderen. Welnu, dat doen veel linkse Amerikanen inmiddels standaard met voormalige Republikeinse presidenten: tijdens hun ambtsperiode zijn Republikeinen zonder uitzondering dom en kwaadaardig, maar tegelijk ontstaat voor de vorige Republikein opeens een 'vreemd nieuw respect'.

Zoals er onder Trump herwaardering is voor de man die lang 'Bushitler' heette, zo kregen veel linkse mensen tijdens het presidentschap van de tweede Bush ook plots nostalgie naar Reagan, als president nog een extremistische cowboy. Op die manier komt de onmetelijke domheid en slechtheid van de zittende president immers goed naar voren.

Ik reageer ook omdat de Volkskrant 'liberalen' schreef, maar duidelijk 'liberals' bedoelde. Het Amerikaanse 'liberal' betekent echter niet 'liberaal' maar 'sociaal-democratisch' (het Amerikaanse 'leftist' betekent 'extreem links').

Op dezelfde manier schreef de krant een paar dagen geleden 'welvaartsstaat' waar duidelijk 'verzorgingsstaat' werd bedoeld. U vermoedt het al, in het Engels wordt 'verzorgingsstaat' correct vertaald als 'welfare state'.

Melvin Schut, Amsterdam

Migrantenorganisaties

Met respect voor de inmiddels gepensioneerde integratieambtenaar Walter Palm lijkt het erop dat deze nimmer een functioneringsgesprek heeft gehad in zijn werkzame jaren voor het ministerie van 1982-2017 (Volkskrant, 27 februari). Laten we zeggen dat vanaf 2000 toch wel duidelijk was dat het integratiebeleid danig was mislukt, zelfs met gebruikmaking van de bestaande inspraakorganen van de migranten.

Deelnemen aan zo'n overleg leverde de migrant overigens wel een betaalde baan op, maar meer nog de hoon van de sterke eigen achterban. Rugdekking door diezelfde organisaties uit eigen kring werd veelal niet gegeven. Daardoor ontstond een ongewenste en te vermijden positie voor die welwillende migrant, is mijn ervaring uit het Amsterdamse stadhuis.

Het artikel over herinvoering van structureel overleg met migrantenorganisaties roept bij mij dan ook direct de vraag op: waarom zou een nieuw doelgroepenbeleid i.c. vernieuwde structurele inspraak van migranten nu wel tot een (meetbaar) succes leiden?

Wim van Lijnschoten, Bergen (NH)

Opmars zonnepanelen

Het is niet zo dat, zoals Olaf Tempelman schrijft (Volkskrant, 3 maart), de opmars van zonnepanelen - gedurende de jaren van Rutte II - 'in hoge mate' te danken is aan de daling van de aanschafkosten door toedoen van Chinese prijsvechters.

Op 20 juni 2013 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat particulieren die met behulp van zonnepanelen energie opwekken en aan het net leveren btw-ondernemer zijn. Hierdoor kan iedereen de btw op de aanschaf van zonnepanelen van de Belastingdienst terugkrijgen. Dit is dus een voordeel op de aanschaf van maar liefst 17,35 procent. Tel uit je winst!

Wiebren Rijkeboer, Groningen

Altruïstisch gedrag

Sinds enige tijd zie ik heel af en toe auto's waarop, voor er van richting wordt veranderd, een knipperend lichtje te zien is aan de kant waar de desbetreffende auto naartoe gaat. Ook zijn er heel soms fietsers in het verkeer waar te nemen die met het uitsteken van een hand hetzelfde doen. Een toe te juichen initiatief! Eenvoudig, doeltreffend, bijna altruïstisch gedrag. Het voorkomt onnodig wachten en irritatie bij de medeweggebruiker, terwijl de verkeersdeelnemer die zich van dit middel bedient er zelf bijna nooit beter van wordt.

Als we met zijn allen zeggen normen en waarden zo belangrijk te vinden, zullen we dit nieuwe initiatief dan omarmen en er allemaal een goed voorbeeld aan nemen? Een betere wereld...

Heiko de Jonge (50), De Bilt

Oude jongens

Wat een interview van Maxim Hartman met Arthur van Amerongen en Rob Hoogland (Sir Edmund, 25 februari)! Schitterend! Een non-interview dat boekdelen spreekt. De fotoserie van Els Zweerink past er geweldig goed bij.

Henk Gerards, Heerlen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden