Korpsbeheerders: 'gemengde gevoelens' over budgetverdeling Opstelten

DE BILT - Het korpsbeheerdersberaad (KBB) heeft vandaag 'met gemengde gevoelens' gereageerd op de nieuwe verdeling van budgetten over de politiekorpsen. Het beraad is blij dat de politiesterkte van 49.500 fulltimebanen 'betaalbaar is gemaakt' maar betreurt het dat enkele korpsen door de nieuwe verdeling erop achteruitgaan.

Dat staat in een verklaring die het KBB uigaf nadat eerder vandaag de budgetverdeling van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) bekend was geworden. Daarin staat dat de Haagse en Amsterdamse korpsen het met minder agenten moeten doen, en dat de rest van de korpsen er agenten bij krijgt.

Amsterdam: 'te behappen'
De Amsterdamse politie kan het behappen dat zij in de toekomst minder geld krijgt, zei burgemeester Eberhard van der Laan vandaag tegen de gemeenteraad. Naar eigen zeggen heeft hij de plannen van minister Ivo Opstelten al met de politie besproken. 'Het unanieme advies was: dat kunnen wij verwerken.'

Van der Laan wees erop dat de discussie over de herverdeling van het geld voor de politie al langer woedt en dat er aanvankelijk een rapport lag dat nog nadeliger zou uitpakken voor Amsterdam. Volgens de burgemeester heeft Opstelten nu gekozen voor 'een gematigd voorstel'. 'Het is een forse matiging op dat aanvankelijke rapport. Leuk is anders, maar er lag iets anders, veel groters dat op ons afkwam.'

Friesland: 'tevreden'
Korpsbeheerder Ferd Crone van de politie Friesland is tevreden met de 10,7 miljoen euro per jaar extra die zijn korps vanuit Den Haag krijgt. 'We zijn erg blij met het geld, aldus Crone, tevens burgemeester van Leeuwarden. 'Er moest anders zo zwaar worden bezuinigd dat de essentiële politietaken in het geding zouden komen. Een groot deel van de bezuinigingen is teniet gedaan.' Zo hoeven ruim 140 agenten niet te vrezen voor hun baan. Een aantal bezuinigingen, onder andere het sluiten van bureaus, gaat uit efficiencyoverwegingen wel door.

Volgens Crone komt het extra geld na drie jaar knokken. 'De vorige keer kregen we veel minder geld. Dat was een harde klap.' Politie Friesland staat nu nog onder financieel toezicht van het Rijk. Het korps hoopt daar binnen twee jaar vanaf te zijn.

Eindhoven: 'dubbel gevoel'
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft een dubbel gevoel over het extra geld en de extra agenten die de politie Brabant Zuid-Oost en ook het fusiekorps Brabant-Noord krijgen. De korpsbeheerder is tevreden met bijna honderd extra agenten in zijn regio, maar het zouden er nog meer moeten zijn, zei hij donderdag in Bladel waar hij met zijn collega's een reguliere vergadering had over de politie.

Op basis van het aantal inwoners zegt Van Gijzel recht te hebben op tweehonderd extra agenten. Hij gaat ervan uit dat de herverdeling de komende jaren wordt doorgezet, zodat de scheefgroei die is ontstaan tussen de vier grote steden en de provincie uiteindelijk verdwijnt.

De burgemeester van Eindhoven heeft sinds zijn aanstelling geijverd voor meer agenten. 'We hebben er hard voor geknokt', zei hij.

De komst van extra agenten staat los van de taskforce georganiseerde criminaliteit in Brabant, die eind vorig jaar werd opgericht met mensen van de nationale en bovenregionale recherche en marechaussee. Van Gijzel gaat ervan uit dat die ondersteuning bij de strijd tegen hennepteelt de komende twee jaar in stand blijft, zoals minister Opstelten (Veiligheid) eerder vorige maand al impliciet aankondigde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden