Korps wijst jeugd via YouTube op gevolg van geweld tegen politie

Wie met Oudjaar gewelddadig is tegen een agent of ambulancepersoneel, gaat de cel in, zo blijkt uit een video...

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

ARNHEM Wie met Oudjaar geweld tegen de politie gebruikt, gaat de cel in. Dat is de boodschap van de film die de politie Noord- en Oost-Gelderland op YouTube heeft gezet.

Het is de eerste keer dat een korps een film maakt over dit thema en op YouTube publiceert. De politie hoopt zo ‘een ruime doelgroep, onder wie jongeren’ duidelijk te maken dat geweld tegen agenten niet wordt getolereerd.

In 2009 is 65 procent van de werknemers met een publieke taak slachteroffer geweest van zaken zoals agressie, beledigingen, bedreigingen, en intimidaties, meldt de politie.

De film is met het oog op de jaarwisseling gemaakt. Dan begint de campagne ‘Handen af van de helper’. Geweld tegen handhavers en hulpverleners wordt strenger bestraft. Het Openbaar Ministerie heeft op 14 januari en 11 februari zittingen gepland. Hiermee wil het OM een signaal afgeven dat geweld tegen brandweermensen en ambulancepersoneel niet wordt getolereerd.

Sinds 2007 is er veel aandacht voor de overlast in de nieuwjaarsnacht. In reactie op berichten in de media dat de jaarwisseling ‘rustig’ was verlopen, kwam korpschef Van Zwam van Gelderland-Zuid toen in het geweer. ‘Hoezo rustig?’, zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak en somde alle alle geweldsincidenten tegen zijn medewerkers op.

Otto Adang, lector aan de Politieacademie, noemde de jaarwisseling vorig jaar ‘een groot risico-evenement, waarvoor de aandacht niet moet verslappen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden