Korps Amsterdam: beleggen is prima

Hoofdcommissaris J. Kuiper wil voorkomen dat het Amsterdamse politiekorps door het kabinet wordt 'gestraft' voor zijn zuinige financiële beleid. Uit het jaarverslag van het korps bleek donderdag dat de Amsterdamse reserves zijn opgelopen tot 170 miljoen gulden....

Het is volgens de hoofdcommissaris geen reden om te concluderen dat het korps geld over heeft. 'Wij financieren onze eigen uitgaven. Daarvoor hebben wij een ruime reserve nodig. Wij zijn gewend eerst te sparen voor we iets uitgeven', aldus Kuiper bij de presentatie van het jaarverslag.

'Andere korpsen lenen liever geld. Onze methode is gunstiger. Ik tart iedereen aan te tonen dat het niet zo is.'

Er wordt al jaren met tien miljoen van de reserves gespeculeerd op de beurs. Kuiper noemt dat een 'verantwoorde en gevaarloze belegging, waarmee we goed hebben geboerd'. Het heeft volgens hem niets te maken met het omstreden bankieren van de provincie Zuid-Holland.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde gisteren dat de Amsterdamse beleggingsactiviteiten aanvaardbaar zijn. Ze vallen binnen de marges van de Wet Financiering Lagere Overheden, aldus een woordvoerster van het departement.

Het Amsterdamse korps is met 5500 medewerkers het grootste van Nederland. Het ontving in 1998 574 miljoen gulden van het rijk.

Volgens Kuiper heeft de financiële aanpak van Amsterdam tot gevolg dat de rentelasten beperkt blijven. Voor die besparingen kan hij honderd agenten extra de straat op sturen, aldus de politiechef. Amsterdam liep dit jaar een rijksbijdrage voor 53 extra agenten mis, toen minister Peper concludeerde dat Amsterdam het geld voor extra agenten had opgepot. Dat bedrag moest eerst worden uitgegeven.

Kuiper is daar nog steeds boos over. Hij wil dat Peper een norm stelt voor de reserves die korpsen mogen hebben. Politieregio's die binnen die norm blijven, kunnen dan niet meer worden gestraft voor hun spaarzin. Verreweg de meeste korpsen, vorig jaar 19 van de 25, moeten geld lenen bij de bank om rond te komen.

Kuiper: 'Het zou toch onzin zijn geld bij goed lopende korpsen weg te halen, om daarmee slecht management in andere regio's te belonen.'

Uit eerder onderzoek, onder meer van de Rekenkamer, bleek dat Amsterdam en Rotterdam goed in de slappe was zitten. Zij beschikken ook over een hoog eigen vermogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden