Koren beboet voor kopieën muziek

Stichting Musicopy tikt amateurmuziekverenigingen op de vingers voor het gebruiken van illegale bladmuziek. Dit liet de stichting donderdag weten...

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Amateurkoren, orkesten en -muziekverenigingen die illegaal bladmuziek kopiëren, kunnen rekenen op juridische maatregelen. Binnenkort krijgen zij een schriftelijke sommatie om het illegaal kopiëren onmiddellijk te staken, en een boete van minimaal vijfhonderd euro.

Dat zegt de stichting Musicopy, die de auteursrechten int op bladmuziek voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgeverijen. ‘De meeste amateurverenigingen kopen één origineel en kopiëren dat voor ieder lid’, zegt Minou van Kuik van Musicopy.

Dat mag niet. Koren en orkesten mogen een muziekwerk alleen kopiëren als zij beschikken over een licentie van Musicopy en bovendien voor ieder lid een origineel kopen. Die kosten volgens Van Kuik negentig tot driehonderd euro per stuk. De licentie kost voor koren 12,50 euro per jaar plus één euro per lid, en voor orkesten 25 euro plus twee euro per lid. ‘Orkestmuziek is duurder dan bladmuziek voor koren’, verklaart Van Kuik het verschil.

Eerder schreef Musicopy ruim twaalfduizend amateurmuziekverenigingen aan om hen te wijzen op de regels over het kopiëren van bladmuziek. ‘Enkele tientallen’ clubs waar de stichting controle hield, gebruikten allemaal illegale kopieën. Bij eerder onderzoek vond Musicopy al eens zes miljoen illegale kopieën.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden