Koreaanse veerboot was vaak te zwaar beladen
De Zuid-Koreaanse veerboot Sewol was op 246 reizen in de 13 maanden voorafgaande aan de ramp te zwaar beladen. Dat bericht perbureau AP. Bijna iedere vaart met lading die het schip rapporteerde overschreed de limieten. Op 16 april zonk de Sewol en nam zo'n 300 mensen, veelal scholieren, mee naar de bodem. Uit de reconstructie van AP blijkt dat de Zuid-Koreaanse controle van scheepsladingen vaak tekortschiet.
Verschillende private en overheidsinstanties moesten toezien op de veiligheid van de Sewol, in de praktijk werkten de toezichthouders langs elkaar heen en kwam van controle weinig terecht.
Een privébedrijf zag toe op het gewicht van de ladingen van de veerboot, terwijl een ander bedrijf een limiet op de capaciteit zette. Uit rapporten in handen van AP blijkt dat de bedrijven geen idee hadden van elkaars werkzaamheden. Zo moest het schip de documenten van de ladingen bijhouden, maar die informatie werd niet gecontroleerd of gedeeld met een controleorgaan. De informatie kwam nooit bij de juiste diensten aan omdat onderling niet werd gecommuniceerd.
Gaten in wetgeving
Het Koreaanse 'Register of Shipping' onderzocht de Sewol begin vorig jaar toen het schip werd omgebouwd om meer passagiers te vervoeren. Het register halveerde de laadcapaciteit van het schip, tot spijt van de rederij. De nieuwe limiet bedroeg 987 ton, het schip heeft nog eens ruim 2.000 ton water nodig om in balans te blijven. Volgens deskundigen had de Sewol nooit mogen worden goedgekeurd na de herinrichting van vorig jaar omdat de eigenaar niet in staat zou zijn om geld te verdienen met de nieuwe limieten.
Het Koreaanse register gaf het verslag alleen aan de rederij Chonghaejin Marine Co Ltd. De kustwacht en de Koreaanse Shipping Association, die toeziet op de binnenlandse scheepvaart, krijgen die informatie niet. Sinds de vernieuwing van de veerboot in maart 2013 voer de Sewol bijna 700 keer uit. In 246 gevallen overschreed de verboot de 987-ton limiet, volgens documenten uit de haven van Incheon. Maar in de havens werd er nooit ingegrepen. In de Zuid-Koreaanse havens worden de gegevens niet gebruikt om veiligheidsredenen, maar eerder voor de statistieken.
Vrachtschepen strenger gecontroleerd
De scheepsramp legt de pijnpunten van de Zuid-Koreaanse binnenlandse scheepvaart bloot. De regels voor passagiersschepen zijn minder streng dan die voor vrachtschepen. Veerboten hoeven geen informatie over hun lading of aantal passagiers door te geven voor ze vertrekken, terwijl vrachtschepen dat wel moeten doen. Het havenbedrijf heeft zodoende geen verslag van de lading uit de Sewol van laatste reis.
Nabestaanden van de scheepsramp beschuldigen de overheid verantwoordelijk te zijn voor het ongeluk. De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won heeft deze week zijn ontslag aangeboden.