Koreaanse ‘stoottroepen’ bij WTO-top

Op de WTO-top in Hongkong worden nieuwe spelregels vastgesteld voor de wereldhandel. Maar rijke Koreaanse rijstboeren willen niets weten van liberalisering....

Ze dragen allemaal hetzelfde uniform, marcheren in strakke formatie, steken als één man de vuisten omhoog bij hun fanatiek geroepen leus ‘Down WTO!’ Ze hebben een grote ritmesectie met dreigende trommels, een eigen ordedienst, de grootste spandoeken en zelfs een eigen cateringtruck.

Welkom in de gelederen van de KPL, de Koreaanse Boerenliga, met bijna tweeduizend man de grootste delegatie actievoerders op de wereldhandelstop in Hongkong. Ze zijn de rijkste rijstboeren van Azië en fel gekant tegen vrije handel in rijst, omdat die hun traditioneel beschermde goede levensstandaard bedreigt.

De Zuid-Koreanen gaven dinsdag hun militante visitekaartje af bij de opening van de WTO-top. Terwijl binnen in het conferentiecentrum WTO-chef Pascal Lamy het startschot gaf voor nieuwe onderhandelingen over de spelregels van de wereldhandel, en de Europese Unie en de Verenigde Staten zover probeerde te krijgen dat zij de miljardensubsidies aan hun boeren afschaffen, domineerde buiten de goed geoliede actiemachine van de KPL het beeld.

Zuid-Korea verbouwt, samen met Japan, de duurste rijst van Azië. Een kilo rijst kost daardoor in de winkel in Seoul zeven keer zoveel als in India of Thailand. Volgend jaar wil de Koreaanse regering voor het eerst meer goedkope importrijst toelaten, omdat een overgangsperiode van tien jaar, afgesproken op de WTO-ronde in Uruguay van 1995, afloopt.

De boeren willen nu inkomenssteun, en ze hebben eerder getoond bereid te zijn tot desperate acties om hun eisen kracht bij te zetten. Op de vorige WTO-top in de Mexicaanse badplaats Cancun stak een van hen, de aan de landbouwuniversiteit afgestudeerde Lee Kyung Hae, zichzelf uit protest dood. In Zuid-Korea waren de afgelopen maanden nog twee van dergelijke rituele zelfmoorden.

In Hongkong stellen de Koreanen dinsdag vooral de zenuwen van de politie op de proef. Het gebeurt aan het slot van een demonstratieve optocht van de in totaal ongeveer vijfduizend actievoerders die naar deze WTO-top zijn afgereisd – dit keer vooral veel Aziaten en, opvallend, bijna geen radicale westerse antiglobalisten.

Bij het hermetisch afgegrendelde congrescentrum waar de zesduizend afgevaardigden van 149 WTO-landen vergaderen, springen ongeveer honderd rijstboeren het water in, veilig gehuld in oranje zwemvesten.

Het blijft bij een poging. Al snel omcirkelen tientallen politieboten de Koreaanse zwemploeg, en na een uur klimt de laatste rijstboer verkleumd weer op de kade. Bij het hek zet de politie een paar keer pepperspray in, waarna de menigte terugdeinst.

Het mag de sfeer niet bederven. Tevreden, met applaus, worden de zwemmers en de duwers door de achterhoede verwelkomd. Eind van de week, als de top ten einde loopt, komen we terug, belooft een KPL-leider per luidspreker even later.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden