Korea's praten over hulp en familiebezoek

Vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar afgelopen weekeinde voor het eerst sinds vier jaar in Peking ontmoet. Aanvankelijk leek overeenstemming te zijn bereikt over de levering van voedsel en kunstmest aan Noord-Korea, maar maandag liepen de besprekingen vast....

Reuters, AP, AFP

PEKING

'We hebben geen vooruitgang geboekt in het verkleinen van de meningsverschillen', verklaarde Jeong Se-hyun van het Zuid-Koreaanse ministerie voor Vereniging maandag na de vierde gespreksronde. Vandaag zullen de besprekingen over voedselhulp en politieke onderwerpen worden voortgezet.

De ontmoeting in Peking is het eerste bilaterale contact op regeringsniveau sinds juli 1994. De besprekingen werden toen afgebroken na het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Il-Sung.

Noord-Korea wil 200 duizend ton kunstmest. De landbouwsector zit aan de grond na drie jaar van natuurrampen en decennia van stalinistisch communisme.

Zuid-Korea heeft kunstmest toegezegd, naast voedsel, zaaigoed en landbouwgereedschap. Maar Seoul stelt grootschalige hulp afhankelijk van de bereidheid van Pyongyang concessies te doen op het gebied van gezinshereniging. Zuid-Korea wil een bezoekregeling, uitwisseling van post en heropening van een verbindingskantoor in het grensplaatsje Panmunjom.

Sinds de Koreaanse oorlog van 1950-'53 leven vele Koreaanse families gescheiden van elkaar. Volgens een onderzoek van een Zuid-Koreaans bureau gaven in 1995 meer dan 400 duizend Zuid-Koreanen aan dat zij in het noorden waren geboren.

Catherine Bertini van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties verwacht dat er de komende twee à drie jaar geen einde komt aan de voedselschaarste. Zij zei dit zondag na terugkeer van een vierdaags bezoek aan het noodlijdende land. Volgens het WFP is Noord-Korea geheel door zijn voedselreserves heen .

Dankzij buitenlandse hulp is de situatie voor kinderen, zieken en andere kwetsbare groepen iets verbeterd, constateerde Bertini. Het WFP heeft toegang tot 160 van de 210 regio's in Noord-Korea. Het dreigt de voedselhulp te verminderen als het geen toegang krijgt tot de verboden regio's.

Maandag kondigde China aan dat het 100 duizend ton graan en 20 duizend ton kunstmest aan Noord-Korea wil geven. Vorig jaar schonk China Noord-Korea 150 duizend ton graan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden