Korea's overleggen op hoog niveau

AMSTERDAM - Een opmaat voor duurzame verbetering van de betrekkingen op het Koreaans schiereiland of slechts een kortstondige onderbreking van aloude spanningen? Noord- en Zuid-Korea hebben gisteren overlegd op het hoogste niveau in jaren.


Delegaties ontmoetten elkaar op de grens tussen beide landen en spraken onder meer over de hereniging van familieleden die sinds de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig gescheiden leven.


De ontmoeting, vorige week verrassend voorgesteld door Noord-Korea, was snel en heimelijk voorbereid. De delegaties troffen elkaar in de grensplaats Panmunjom, waar ze elkaar volgens de BBC hartelijk leken te begroeten. Een agenda was er niet, maar aangenomen wordt dat is gesproken over een komende ontmoeting van gescheiden families en over militaire oefeningen van Zuid-Korea met de VS.


'Dit is een kans om een nieuw tijdperk op het Koreaanse schiereiland te beginnen', zei de Zuid-Koreaanse delegatieleider, nationale veiligheidsadviseur Kim Kyou-hyun. 'Goed nieuws', reageerde de Zuid-Koreaanse ambassadeur in Den Haag, Key Cheol Lee. Hij sprak de hoop uit dat Noord-Korea 'oprechte stappen neemt op humanitair gebied'.


Het overleg komt een week voor een afgesproken ontmoeting van familieleden uit beide Korea's in het Noord-Koreaanse toeristenoord Kumgang. 'Dit is voor ons een heel belangrijke gebeurtenis', aldus ambassadeur Lee.


Noord-Korea dreigde deze afspraak af te zeggen uit protest tegen de jaarlijkse militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS die later deze maand beginnen.


Sico van der Meer, veiligheidsexpert en Korea-kenner van Instituut Clingendael, reageert voorzichtig op de vraag of het overleg een omslag in de Koreaanse betrekkingen kan inluiden. 'Ik wil de betekenis van de ontmoeting niet bagatelliseren - de ontspanning is belangrijk en een kleine opening kan leiden tot meer. Maar het is een oud patroon dat Noord-Korea de spanning opvoert en vervolgens toenadering zoekt tot Zuid-Korea en het Westen om het weer goed te maken.'


Volgens Van der Meer heeft Noord-Korea economische motieven om toenadering te zoeken. 'Het land is straatarm en heeft hulp nodig'. Ook de komende militaire oefeningen spelen een rol. 'De Noord-Koreanen zien de oefeningen als een reële bedreiging. Ze beschouwen Zuid-Korea als een vazalstaat van Amerika en kijken naar het lot van de Libische leider Kadhafi en de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Dat is hun achtervolgingswaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden