Korea-resolutie vandaag in V-raad

De Veiligheidsraad wil zich vandaag uitspreken over de ontwerpresolutie over Noord-Korea. De Amerikaanse VN-ambassadeur, John Bolton, zei vrijdag dat hierover overeenstemming was bereikt nadat de voorgestelde sancties waren aangepast....

APAFP en Reuters

Rusland en China vinden echter dat ook via diplomatieke weg moet worden geprobeerd Noord-Korea van zijn nucleaire ambities af te houden.

Noord-Korea maakte maandag bekend dat het een kernproef had gehouden, de eerste uit zijn geschiedenis. De kracht van de explosie was volgens buitenlandse waarnemingen echter gering. Bovendien hebben de Amerikanen bij een onderzoek van luchtmonsters geen sporen van verhoogde straling aangetroffen, zoals een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten gisteren liet weten.

De Russische gezant bij het zespartijenoverleg over Noord-Korea’s atoomprogramma, onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Aleksejev, was vrijdag in Pyongyang voor overleg met de autoriteiten. Volgens hem is Noord-Korea ‘in de nabije toekomst’ weer bereid tot overleg over zijn nucleaire programma.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, gaat komende week naar Zuid-Korea. China en Japan zeiden dat zij ook daar wordt verwacht.

China is voorstander van een kernwapenvrij Koreaans schiereiland, maar wil de onenigheid daarover met Noord-Korea door middel van een vreedzame dialoog oplossen. De Chinese president, Hu Jintao, zei dat tegen de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun, die in Peking op bezoek was .

In de laatste versie van de ontwerpresolutie van de VS heeft een algeheel wapenembargo plaatsgemaakt voor een verbod op de leverantie aan Noord-Korea van met name genoemd militair materieel, zoals tanks, gevechtsvliegtuigen, oorlogsschepen en raketten.

Een verbod op de verkoop of overdracht van materiaal en technologie die gebruikt kunnen worden voor het ontwikkelen van massavernietigingswapens is onveranderd gebleven. Noord-Korea moet bovendien weer meedoen aan het zespartijenoverleg.

Om verder aan China tegemoet te komen, wordt vastgelegd dat voor eventuele verdere actie een nieuwe resolutie nodig is.

Ongeveer drieduizend Zuid-Koreanen protesteerden gisteren in Seoul tegen de zogeheten ‘zonneschijnpolitiek’ tegenover Noord-Korea. Volgens de demonstranten houdt de hulp het Noord-Koreaanse regime in het zadel en wordt met het hulpgeld het kernwapenprogramma gefinancierd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden